“Друмска Стрела” – Конкурс за нове чланове Формула Студент тима

drumska-strelaДизајн, моделирање, аутомобили и студенти. Све то чини Формулу Студент, највеће и најпрестижније светско инжењерско такмичење у пројектовању и изради тркачког возила.  Први формула студент тим у Србији – “Друмска Стрела” позива све заинтересоване студенте Машинског и других техничких факултета Универзитета у Београду да се придруже тиму у новим изазовима, који их очекују у такмичарској сезони 2017. Конкурс је отворен до 18. октобра 2016. године. Све информације у вези конкурса можете погледати на званичном сајту тима http://www.stt.org.rs/ или facebook страни  Drumska Strela – Road Arrow Belgrade.

Зашто баш Формула Студент?

drumska-strela-2Зато сто се у оквиру овог такмичења праве најбржа возила на свету. Када кажемо најбржа, онда мислимо на то да су два последња светска рекорда у убрзању возила од 0-100 km/h поставили болиди које су контруисали студенти. Да ли су такође наша возила и најлакша тркачка возила на свету? Ако сте рекли да, били сте у праву. И не само то. Формула Студент тимови имају карбонске кокпите по узору на Формулу 1, волане толико компактиних димензија да се целокупна електроника може сместити у њих, наплатке које користе Формула 1 тимови и још много тога…
Иако све ово до сада можда звучи прилично импресивно, то није оно најбоље. Јер, најбоље од свега јесте то што се ова возила стварно тркају на стазама Формуле 1 попут Хокенхајма, Силверстона, Спилберга и осталих. Возачи кажу да је први сусрет са формулом било нешто најлепше што су имали прилику да искусе, а да је вожња болида најприближнија вожњи Формуле 1.

drumska-strela-3„Друмска Стрела“ је први српски Формула Студент тим који су 2010. године основали студенти Машинског факултета. Тим је чинило 10-ак људи и они су снажно веровали да ће успети да остваре свој сан и направе прву студентску формулу. Јако тежак, наизглед немогућ подухват, где је требало пронаћи око 30 компанија, обезбедити близу 40 различитих материјала, уложити 40.000 радних сати и уклопити приближно 4.000 делова и то све како би њихов сан коначно заживео. Дакле све у потпуности налик најбржем циркусу на свету, Формули 1.

То се и дешава 2012 године, када је и направљен први болид „Друмске Стреле“. Охрабрени од стране најеминентнијих светских инжењера и менаџера из ауто-мото идустрије попут Mercedesa, Airbusa, Porsche-a  и осталих водећих компанија, студенти настављају у намери да конструишу најбољу светску формулу.

Данас „Друмску Стрелу“ чине две струје. Једна се бави развојем формуле са класичним бензинским погоном, док друга пројектује електрични болид, тако да се ускоро очекује и производња првог возила те врсте у овом делу Европе.

Зашто је ово најбоља пракса за вас, будуће младе инжењере?

drumska-strela-1Можда зато што је ово највећи студентски пројекат у Србији, који чине студенти са чак 7 факултета чији број непрестано расте. Или што сте и сами некада маштали и сањали о томе да једнога дана и ви правите формуле. Да ли су то пријатељи које стичете за цео живот, чијим ћете клинцима причати како сте ви и њихови очеви заједно правили формулу? Можда зато што вас на такмичењу у Италији чека папир на којем треба да се одлучите на којој бисте позицији радили и за коју компанију, а избор је следећи: Ferrari, Masserati, Alfa Romeo, Fiat. Можда зато што на такмичењу разговарате ни више ни мање него са техничким директором Meclarena, Aldom Costom, или је то због  податка да чак 70% студената Формуле Студент бива одмах након студија запослено у Формули 1 и осталим тркачким серијама. Одговор сами изаберите. На вама је да одлучите!

Формула Студент тим “Друмска Стрела”!

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.