Нова сезона ново возило – “Друмска стрела 2016”

formula 2Тим младих студената који учествују у међународном пројекту Формула студент, у понедељак је пред препуним амфитеатром Машинског факултета у Београду представио ново возило “Друмска стрела 2016”… Студенти на овом пројекту раде сами, а ово је пето возило које су израдили и са којим иду на такмичење.

„Друмска стрела 2016“ има унапређене карактеристике – побољшану аеродинамику, иновације у систему за управљање, геометрији, систему за ослањање, ергономији возила и електронским системима… У нову формулу уграђено је 50 различитих материјала, хиљаду различитих делова,  педесет хиљада радних сати… Без сумње ово је најбоље возило које су до сада направили и тим младих ентузијаста је уверен да ће се на овогодишњем такмичењу пласирати у топ пет… Премијерна вожња планира се на такмичењу у Италији, у близини „Фераријевог“ музеја. Следе такмичења у Чешкој и Мађарској и Русији.

formua 3Друмска стрела је најбоља парадигма за процесе реформе високог образовања у којима је мото “студенти у центру учења“ и нигде, не само у Србији, него можда ни у Европи није овако експертно примењена као на пројекту Формула тим, изјавио је декан Машинског факултета професор др Радивоје Митровић.  Он је изразио уверење да ће енергија, ентузијазам и посвећеност тима „Друмске стреле“ бити путоказ и за друге пројекте који се реализују на Машинском факултету.

Професор др Александар Вег, ментор тима, не крије да је веома поносан на успех својих студената. „За мене су они одавно прваци света“, истакао је професор Вег нагласивши да су ентузијазам и жеља за учењем ових младих људи били пресудни за њихов успех. Направили су једну хармонију у тиму, и што је важније модел како селектирати оне који ће показати најбоље резулате и своје умеће пренети на друге, нагласио је професор Вег.

Formula 1Друмска стрела је први и једини Формула Студент у Србији који се такмичи на светским Формула Студент (ФС) такмичењима. На изради новог возила за сезону 2016. радило је 50-так студената Машинског, Електротехничког, Технолошко-металуршког  и Факултета организационих наука Универзитета у Београду. Њихова мисија је да подстакну младе инжењере и будуће лидере да се баве инжењерством и науком, да предузимају иницијативу и донесу промене кроз свој рад и наррпедак док се укључују у пројекте овакве врсте у време студирања.

Свечаности су присуствовали све генерације студената чланова тима, представници државних институција, пријатељи пројекта,  а специјални гост био је наш прослављени аутомобилиста Душан Дуца Борковић, дугогодишњи пријатељ пројекта.

*************

Душан Борковић: „Друмска стела“ ове сезоне у првих пет

formula Borkovic„Друмској стрели“ ове године предстоји сигуран успех и пласман у првих пет на предстојећем такмичењу, оценио је наш аутомобилски ас Душан Дуца Борковић који је присуствовао промоцији новог возила Формула студент тима за сезону 2016. Као дугогодишњи пријатељ пројекта, Борковић не крије да је задивљен иновативним достигнућима ових младих инежењера. Годинама их пратим и али се сваке године изненадим оним што направе, навео је Борковић. Посебно је задивљен енергијом ових младих људи, али и енергијом њиховог ментора професора Александра Вега и декана Машинског факултета професора др Радивоја Митровића,  који стоје иза целог пројекта и максимално подржавају. Мислим да тај „ветар у леђа“ тиму много значи и убеђен сам да је због те подршке формула сваке године све боља и боља и сигуран сам да што се тиче овогодишњег пласмана да ће „Друмска стрела“ завршити сезону у првих пет. То је моја жеља, као што им желим да нова формула буде брза, сигурна и да побеђује, закључио је Борковић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.