Тим ЕТА: Спремни смо за титулу најбољих европских инжењера

ETA tim2Студенти Машинског факултета у Београду Михаило Петровић, Милош Петрашиновић, Александар Племић и Вељко Петровић, представљаће регион Балкана на Европском такмичењу младих инжењера – ЕБЕЦ, које ће се од 1. до 10. августа одржати у Београду.  Као чланови Тима ЕТА, они су на регионалној рунди ЕБЕЦ-Балкан у Подгорици заузели прво место у тимском дизајну и директно се пласирали у финале европског инжењерског такмичења.

Част нам је што смо имали прилику да претстављамо Универзитет у Београду на балканској рунди такмичења и право је задовољство понети титулу најбољег тима у заиста јакој конкуренцији, кажу Михаило, Милош, Александар и Вељко. У финалном такмичењу очекује их надметање са 15 тимова – победника регионалних инжењерских такмичења из целе Европе. Даћемо све од себе да донесмо титулу најбољих европских инжењера не само региону Балкана, него и Машинском факултету, који нам је омогућио да стечена знања и вештине применимо у пракси, поручују ови млади инжењери.

[su_youtube url=“https://www.youtube.com/watch?v=_4oY1V_3JfM“]

Тимски дизајн је најкреативнија такмичарска дисциплина у којој студенти, осим што решавају одређени инжењеријски проблем, показују своју креативност и способност за рад у тиму. Тим ЕТА, чији је задатак био да направе катапулт на даљинско управљање, својим концептом који се битно разликовао од решења других тимова, заслужено је добио титулу најбољег и најкреативнијег тима.
Као и на локалном такмичењу, задатак и 20-так компоненти потребних за израду уређаја, добили смо непосредно пред почетак такмичења, каже Михаило Петровић. Требало је, додаје он, да за осам сати направимо катапулт којим ћемо даљински управљати, односно даљинским управљачем контролисати пуњење, окидање и усмеравање пројектила. Спремно су прихватили изазов, мање проблеме решавали у ходу и успели су да комплетирају уређај.

Тим ЕТА је први представио свој концепт. Презентација се одвијала не енглеском језику, али и то није представљало проблем овим младим инжењерима. На сва питања жирија смо одговорили стручно, машински, што им се много свидело. Позитивне треме је било, али је она брзо нестала када је постало јасно да је наш уређај у односу на остала решења најпрецизнији и да смо једини тим који је даљинским управљањем успео да погоди пет од шест мета, наглашава Михаило.

ETA tim 3Током израде катапулта тим се суочио са неколико изазова. Највећи проблем је био како да обезбеде несметано испаљивање и пуњење уређаја, без заглављивања. Схватили смо да морамо да напустимо идеју о катапулту који ради по принципу полуге и одлучили смо се за механизам ударне игле, као код пушке, објашњава Милош Петрашиновић. Он је мишљења да је управо то решење било и најбитније. За разлику од осталих екпа, које су за пуњење шаржера користили мотор, ми смо користили гравитацију саму по себи, што се на крају показало као најјаче техничко решење, наглашава Милош.

На самој презентацији уређаја, највећу одоговрност је имао Вељко Петровић који је управљао катапултом. Било је узбудљиво, али сам имао доброг навигатора, шаљиво каже Вељко показујући на Милоша. Према његовим речима, тим је имао много среће што је постигао пет погодака, јер су тек на дан презентације имали прилику да у потпуности испробају како уређај функционише. Тек на дан такмичења имали смо потпуно усавршен производ, и могли смо да пуцамо правом снагом и имамо осећај за то што радимо, објашњава Вељко.

Такмичење ЕБЕЦ-Балкан окупило је 48 учесника из региона, победника локалних рунди студентских инжењерских такмичења. Учестовале су екипе из Новог Сада, Мостара, Подгорице, Скопља и Београда и Ниша и конкуренција је била јака, каже Александар Племић. Ипак, додаје он, највећа конкуренција нам је био тим из Мостара, који је имало сличан концепт дизајна механизма испаљивања помоћу ударне игле. Међутим, они су постигли само три поготка, што је пресудило у нашу корист, истиче Александар.

ETA timТакмичење је трајало четири дана и према речима наших саговорника било је веома добро организовано. Да се тиму ЕТА смеши прво место било је јасно већ првог дана када су победили на мини такмичењу у изради моста од папира које је организовано у оквиру радионице за тимски дизајн. Добили смо папир, картон, конац и морали смо да испунимо одређене захтеве као што је на пример издржљивост моста. На крају смо имали веома занимљиву презентацију, а наш мост је за разлику од других, који су углавном издржали оптерећење маказама и хемијскама, издржао патику напуњену мобилним телефонима, с осмехом наводи Милош.

Такмичење ЕБЕЦ-Балкан одржано је почетком маја у Подгорици у организацији Удружења студената технике Европе ЕБЕЦ и регионалне групе ЕБЕЦ-Балкан. Млади инжењери су се, као и у претходној, локалној рудни ЕБЕЦ такмичења, надметали у две категорије: тимском дизајну и студији случаја. У обе категорије победили су тимови из Београда. Поред Тима ЕТА, који је победио у тимском дизајну, Тим “Стручњаци” састављен од студената ФОН-а, саобраћајног и грађевинског факултета најбоље је решио студију случаја. Обе екипе представљаће регион Балкана на предстојећем финалном европском инжењерском такмичењу, које ће у августу бити одржано у Београду.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.