Промоција књиге “Редуктори турбовратилних мотора – Приручник за конструкцију и испитивање“ – среда, 16. октобар у 13 часова

Промоција књиге “Редуктори турбовратилних мотора – Приручник за конструкцију и испитивање”, аутора професора емертиуса др Милосава Огњановића, ван. проф. др Ненада Коларевића и научног сарадника др Милоша Станковића, биће одржана у среду, 16. октобра 2024. године у Свечаној сали Машинског факултета у Београду, са почетком у 13 часова.

У име домаћина, присутне ће поздравити декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, а скупу ће се обратити и проф. др Бранислав Јојић, председник скупштине компаније ЕДеПро (Engine Design and production), која је уз „Академску мисао“ један од издавача књиге.

О теми књиге, њеној намени, научном и стручном  доприносу говориће рецензенти: проф. др Божидар Росић са Машинског факултета у Београду, проф. др Војислав Милтеновић са Машинског факулета у Нишу, проф. др Синиша Кузмановић са Факултета техничких наука у Новом Саду, проф. др Блажа Стојановић са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, као и сами аутори.

Укратко о теми и садржају књиге:

Извори механичке енергије као што су гасне турбине, могу бити изузетно високе снаге при екстремно високој брзини ротације. Редуктори засновани на принципу спрезања зубаца зупчаника су готово једино прихватљиво решење за смањење ових брзина. Њихов рад у овом подручју прати низ феномена и специфичних појава које морају бити идентификоване, изнађена специфична конструкцијска решења и експериментално верификована са аспекта исправности рада, радног века и поузданости у раду.

Осим тога садржај овог приручника обухвата приказ више од десет развијених и израђених конструкцијских решења редуктора снаге 200 или 250 kW са улазним бројевима обртаја 40000 и 60000 o/min и излазним бројевима обртаја 6000 i 2500 o/min. Развијене су и приказане инсталације за испитивање укључујући и приказ неких од резултата испитивања. У развоју и изради ових конструкцијских решења учествовао је велики број инжењера из фирме EDePro и други. У прилогу књиге дати су и одговарајући прорачуни ових конструкцијских решења која су у значајној мери иновативна. Књига је обима 300 страница са релативно великим бројем илустрација.

Организатори промоције су Асоцијација за Инжењерски дизајн и Машинске елементе (АДЕКО),  Одељење машинских наука Академије инжењерских наука Србије (АИНС), Катедра за опште машинске конструкције и Катедра за ваздухопловство Машинског факултета у Беoграду.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.