Машински факулет угостио представнике Haitian Group и Ninbgo Polytechnic (NBPT) из НР Кине

Представници „Ninbgo Polytechnic (NBPT)“ и компаније „Haitian International Holdings Limited (Haitian Group)“ из Народне Републике Кине посетили су у уторак, 25. јуна, Машински факултет у Београду, где су са руководством факултета разговарали о могућим видовима сарадње у области развоја технологија и образовања високотехнолошких кадрова.

Кинеска делегација, коју су предводили господин Џанг Хуибо, секретар партијског комитета „Ninbgo Polytechnic“ и господин Чен Синг, директор „Haitian Academy“ у саставу „Haitian Group“,  борави у Србији као гост Канцеларије за дуално образовање и национални оквир квалификација. Циљ посете је израда заједничке платформе под називом „Образовани Тренинг центар Пут свиле Србије и Кине“, која ће представљати оквир за заједничку промоцију интеграције индустрије и образовања, а Машински факултет је један од потенцијалних партнера.

Госте из Кине примио је декан Машинског факултета проф. др Владимир Поповић, а састанку су присутвовали продекан за научно-истраживачку делатно, проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за међународну сарадњу и докторске студије, проф. др Маја Тодоровић, продекан за финансије, проф. др Александар Грбовић, као и директорка Канцеларије за дуално образовање, проф. др Габријела Грујић.

Поздрављајући госте, проф. Поповић је рекао да Машински факултет, као  настарија и највећа високообразовна установа за образовање машинских инжењера у овом делу Европе, сарађује са великим бројем институција из НР Кине.

„Недавно смо имали посету високе делегације Министарства науке НР Кине, коју је предводио заменик министра, а само у последње две године Машински факултет је посетило десетак делегација кинеских универзитета. У овом тренутку имамо и неколико научних пројеката које реализујемо заједно са кинеским партнерима, а Машински факултет је отворен и за сарадњу са компанијом „Haitian Group“, истакао је декан Машинског факултета и захвалио се Канцеларији за дуално образовање што је иницирала састанак и представља мост који повезује српске и кинеске институције.

„Ninbgo Polytechnic“ бави образовањем високотехнолошких кадрова и талената, као и примењеним истраживањима и развојем технологија, искључиво за потребе привреде и има блиску сарадњу са „Haitian Group“ и још 300 компанија у НР Кини.  Групација „Haitian“ је највећи светски произвођач машина за бризгање под притиском, a у априлу прошле године у Руми је започела изгадњу савременог фабричког комплекса за производњу машина за бризгање, ЦНЦ машина, машина за ливење под притиском и аутоматизацију. У плану је и изградња истраживачко-развојног центра у будућности и зато су веома заинтересовани за сарадњу са Машинским факултетом.

Саговорници су се сагласили да постоји простор за успоствљање сарадње, која би могла да се одвија у више праваца, између осталог, кроз обуку студената и размену наставника и истраживача, а   кинески партнери су предложили и оснивање малог заједничког тренинг центра у у будућности.

Члановима кинеске делегације приказан је и кратак филм  о Машинском факултету како би се упознали са наставним,  образовним и истраживачким потенцијалима факултета, а затим су обишли и неке од лабораторија Катедре за производно машинство, између осталог,  Завод за машине алатке, Лабораторију за кибернетику и мехатронске системе – CMSysLab и Лабораторију за аутоматско управљање.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.