Студентска посета бродоградилишту „Вахали” из Мачванске Митровице

У понедељак, 27. маја, Катедра за бродоградњу Машинског факултета организовала је традиционалну студентску посету бродоградилишту „Вахали” из Мачванске Митровице, једном од најуспешнијих бродоградилишта у региону. Бродоградилиште су обишли ОАС студенти Модула за бродоградњу, а поред наставника са Катедре за бродоградњу, ван. проф. др Милана Калајџића, ван. проф. др Николе Момчиловића, доц. др Стефана Рудаковића и асист. Инес Ивковић, студенте је предводио и њихов професор са Катедре за производно машинарство, ван. проф. др Бранко Кокотовић, који им предаје Технологију бродоградње.

Бродоградилиште је специјализовано за градњу луксузних путничких бродова – речних крузера. На њиховом пројектовању и у процесу градње, од идејног решења све до комплетног производа, учествује велики број инжењера који су завршили бродоградњу на Машинском факултету, користећи не само знања из уже области бродоградње, већ и из широког спектра машинске струке. Стога се од њих очекује да на свакодневном нивоу решавају проблеме везане за бродске цевоводе, припрему радионичке документације, функционисање и тестирање погонских машина и разних уређаја, оптимизацију производних процеса, контролу квалитета, менаџмент, логистику, па неретко и проблеме везане за естетику и ергономију производа.

Студенти су били у прилици да се упознају са целим процесом пројектовања и производње оваквих објеката, па је и сама посета организована тако да прати производни процес брода. Имали су срећу да су у том тренутку, поред бродова у фази пројектовања, четири брода била у процесу градње – први у фази сечења и обраде елемената, други у процесу градње просторних секција у халама, трећи на навозу у завршним фазама опремања, а четврти је недавно свечано поринут у воду. Инжењери из бродоградилишта, Иван Коларик, Зоран Станојчић, Слободан Медић и остали, иначе бивши ђаци наше школе, посебно су се потрудили да студентима пренесу практична знања.

На крају посете, „Вахали” је посетиоцима поклонио макету свог бродоградилишта, као знак успешне и дугогодишње сарадње са факултетом. Катедра за бродоградњу изражава захвалност за већ традиционално гостопримство бродоградилишта „Вахали”. Иначе, „Вахали” је у септембру 2023. године обележио 100 година постојања и на тај начин заслужио титулу (звање) „Royal” од своје краљевине, која говори о посебном значају ове компаније за државу Холандију.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.