Стручна посета ТПС Земун

Студенти основних академских студија Машинског факултета у Београду, који слушају предмете Железнички системи и Животни циклус шинских возила, посетили су ТПС (Депо) у Земуну – Специјализовану радионицу за одржавање електро-моторних возова и путничких вагона.

Младе академце је поздравио господин Владица Ћирић, руководилац ДЕПО-а. Након упознавања са мерама заштите, безбедности и здравља на раду орагнизован је и обилазак ДЕПО-а, током којег су студенти могли детаљније да се упознају са делатностима  радионице и организацијом процеса одржавања електро-моторних возова и путничких вагона.

Будућим инжењерима представљене су основне перформансе новог типа електро-моторног воза „Stadler KISS“, који је предузеће „Србија воз“ купио за потребе саобраћаjа на новој прузи за брзине до 200 km/h. Екстеријер и ентеријер овог тренутно најсавременијег средства у возном парку „Србија воза“ оставио је снажан утисак на студенте.

Поред новог воза, студенти су имали прилику да се упознају и са основним карактеристикама гарнитура руског електромоторног воза серије 412-416 (Беовоз), затим “Stadler FLIRT” возова за брзине до 160 km/h, као и путничких вагона који се однедавно одржавају у овој радионици. Руководилац ДЕПО-а Владица Ћирић је навео да у ДЕПО ускоро стижу и 5 нових електромоторних возова кинеског произвођача CRRC, који су купљени за превоз путника на новоизграђеним пругама великих брзина у Србији.

Катедра за шинска возила Машинског факултета има вишегодишњу, веома успешну сарадњу са предузећем „Србија воз“ која је усмерена првенствено на развој ускостручног кадра и заједнички рад на развојним пројектима чији је циљ унапређење пословања овог предузећа.

Имајући у виду активности на проширењу и модернизацји ТПС Земун, ово предузеће има изражену потребу за стручњацима железничког машинства. У том смислу, стручне посете представљају важан сегмент образовања студената на Машинском факултету и имају велики значај за стицање практичних знања. Поред стручних посета, компанија „Србија воз“ студентима Катедре за шинска возила пружа и могућност реализације стручних пракси, као и избор актуелних тема за израду мастер радова.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.