Велики успех студената МФ на Националном студентском КГХ такмичењу

Данијела Срећковић, Сандра Ковачевић и Бојана Гајић, донедавно студенткиње Модула за термотехнику Машинског факултета у Београду, а сада мастер инжењери машинства, освојиле су прве три награде на Националном студентском такмичењу из области климатизације, грејања и хлађења (КГХ), које је одржано у оквиру 54. Међународног конгреса и изложбе о КГХ 2023.

Прву награду освојила је Данијела Срећковић за рад „Geothermal heat pump vertical ground heat exchanger sizing methods“, под менторством проф. др Милоша Бањца.

Данијела Срећковић, прва награда

Као аутор победничког рада, Данијела ће заједно са својим ментором, проф. Бањцем, представљати Репубилику Србију на  европском REHVA студентском такмичењу које ће се одржати 2024. године у Истанбулу, под  покровитељством Европске асоцијајције органзација грејања, хлађења и климатизације.

Друга награда припала је Сандри Ковачевић за рад „Hourly calculation of building space heating and cooling energy needs according to ISO 52016-1“, такође, под менторством проф. др Милоша Бањца.

Сандра Ковачевић – друга награда

Трећу награду на такмичењу и прву награду за најбољи постер освојила Бојана Гајић за рад „Application of green roofs in refurbishment of educational buildings“, под менторством ван. проф. др Тамаре Бајц.

Бојана Гајић – трећа награда и прва награда за најбољи постер, са ментором ван. проф. др Тамаром Бајц

Сви награђени радови засновани су на одбрањеним мастер радовима студената, а њихов квалитет препознао је и петочлани жири у саставу: проф. др Маја Тодоровић са Машинског факултета у Београду, председник жирија, ван. проф. др Новак Николић са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, ван. проф. др Младен Томић са Факултета техничких наука у Новом Саду, ван. проф. др Марко Игњатовић са Машинског факултета у Нишу и доц. др Ненад Стојић са Факултета за машинство и грађевинартво у Краљеву.

Овогодишњи, 54. Међународни конгрес и изложба о КГХ одржан је од 6 до 8. децембра на Београдском сајму у организацији Друштва за КГХ Србије при Савезу машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС).   Конгрес је и ове године окупио је велики број стручњака из земље и света, који су дискутовали о најновијим достигнућима у науци и струци у области КГХ.

Друштво за КГХ велику пажњу посвећује и студентима старијих година машинских факултета у земљи и региону. Више стотина студената сваке године организовано долази на скупове о КГХ, где их чека посебан програм, а од пре неколико година организује и Национално студентско такмичење чији победник представља свој факултет, Друштво за КГХ Србије и Републику Србију на РЕХВА-ином студентском такмичењу.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.