Студенти Катедре за шинска возила у стручној посети Депоу Сава

Студенти друге и треће године основних академских студија, који похађају изборне предмете „Железнички системи“ и „Теорија вуче“, као и студенти прве године мастер академских студија на студијском модулу Шинска возила Машинског факултета у Београду, недавно су посетили специјализовану радионицу за одржавање трамваја „Депо Сава“ на Новом Београду. Једнодневна стручна посета била је добра прилика да студенти допуне своја теоријска знања и стекну практична искуства када је реч о процесу одржавања шинских возила.

Младе академце срдачно су дочекали шефови одржавања у Депоу, Горан Цакић и Горан Стаменковски, иначе дипломци Катедре за шинска возила, који су своје богато искуство поделили са младим колегама. Том приликом студенти су  стекли бољи увид у организацију процеса одржавања, расположиве ресурсе и решавање конкретних проблема у овом сектору. Обилазак радионице пружио им је информације о технологијама одржавања различитих типова трамваја, укључујући најновији модел „CAF“, старији „KT4“ модернизован пре 15-так година у ГОША Фабрици шинских возила, као и „DIVAG“ трамваје и приколице које је град Базел донирао Београду.

„За студенте Катедре за шинска возила, разумевање процеса одржавања шинских возила представља значајан део образовања. Железничко машинство, као једна од најстаријих области машинства, изучава се од почетка наставног процеса на Машинском факултету због свог значаја за развој железничког саобраћаја, који је економски исплатив и еколошки прихватљив начин превоза“, рекао је проф. др Јован Танасковић са Катдре за шинска возила.

Напомињући да је развој железничког саобраћаја једно од стретешких питања за државу, указао је и на важност образовања квалификованог кадра, као што су мастер инжењери железничког машинства, који су тражени на тржишту рада. „Због тога је наставак сарадње између Катедре за шинска возила и ГСП Београд неопходан, посебно имајући у виду стање возног парка, планове набавке нових трамваја и дефицит квалификованог инжењерског кадра“, истакао је проф. Танасковић.

У организацији посете учествовали су и сарадници у настави, Јована Ранковић и Јагош Стојановић.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.