Нагин Кокс: Путовање на Марс

Нагин Кокс, један од водећих инжењера при мисији НАСА на Марс, одржала је веома инспиративно предавање студентима Машинског факултета у Београду. Студенти су имали прилику да из прве руке чују све о искуствима инжењера који раде на системима летелица при Vright-Patterson бази у Охају, у Сједињеним Америчким Државама.

Госпођа Кокс је посебно нагласила важност тимског рада на пројектима гигантских размера као што је спуштање ровера на Марс. Говорећи о том пројекту, она је изнела податак да је тим за слетање на Марс бројао 10 хиљада људи – научника и инжењера – широм света, као и да су били организовани посебни тимови – за пролазак кроз атмосферу, за слетање на Марс и за управљање ровером на Марсу. Иначе, Нагин Кокс ради у тиму који је задужен за управљање ровером на Марсу. Детаље о њеној биографији можете наћи на – http://mars.nasa.gov/people/info.cfm?id=22833.

Након предавања, госпођа Кокс је обишла хангар Машинског факултета где се обучавају будући инжењери ваздухопловства и где ради тим Удружења студената ваздухопловства “Еуроавиа Београд”.

Предавање Нагин Кокс одржано је у оквиру „US Speaker“ програма, а организатори су Удружење студената ваздухопловства “Еуроавиа Београд” и Центар за промоцију науке.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.