Шести рођендан Беоавие: Кад небо није граница

Удружење студената ваздухопловства Беоавиа свечано је обележио још једну успешну годину у свом раду, као и тимску славу Св. Прохор Пчињски. Ови млади ентузијасти већ шест година својим пројектима беспилотних летелица и ракета нижу међународне успехе и заслужено носе титулу најбољих промотера наше земље у свету.  За наредну сезону најављују нове пројекте и учешће на два велика међународна такмичења у области ваздухопловства.

Оно што је 1. новембра 2017. године започело као идеја и ентузијазам неколико студената Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду, током протеклих шест година израсло је у озбиљан тим који тренутно броји 90 активних и 40 алумни чланова. Иза њих је 11 пројекта који су резултат посвећеног рада талентованих студената са 12 различитих факултета  Универзитета у Београду.

Овогодишњу сезону Беоавиа је крунисала првим местом и златном медаљом на Међународној изложби иновација и нових технологија „Ново време у Севастопољу за  концепт пројекта беспилотне летелице са променљивом конфигурацијом „Модулар X“. Овај пројекат је проглашен најбољим иновативним решењем и на Шестом купу нација младих иноватора који је одржан у оквиру 37. Међународне изложбе проналазака „Проналазаштво Београд 2023“.

Вредно су радили на још два техничка пројекта, ракети на чврсто гориво Пупин К12 и ракети једрлици Aurora Special Edition. Посебно су поносни на организацију финала међународног такмичења “Airbus Sloshing Rocket Workshop 2023” које је у августу одржано на Машинском факултету у Београду и спортском аеродрому Ечка у Зрењанину и, у чему су се, по оцени самих учесника, показали као одлични домаћини и органзатори.

У наредној сезони чланови Беоавие радиће на два пројекта. „Реч је о пројекту беспилотне теретне летелице с којом ћемо учествовати на међународном такмичењу „Air Cargo Challenge 2024“ и пројекту ракете једрилице за потребе такмичења „ Airbus Sloshing Rocket Workshop 2024““, најавила је Анђела Вулетић, вођа тима Беоавиа. Поред тога, очекује их и учешће у  организацији Међународне конференције  генералне авијације СЕГА која ће наредне године, по други пут, бити одржана у Београду.

Поводом шестог рођендана  Беоавие, чланови тима су уручили посебна признања Машинском факултету и члановима управе факултета, као и спонзорима и пријатељима тима , који су препознали важност студентске иницијативе и од почетка подржавају њихов рад на пројектима који, како је истакнуто, подстичу иновативност и кративност студената.

У име Машинског факулета „Велику захвалницу“ Беоавие примио је декан, проф. др Владимир Поповић који је поручио да ће управа Факултета и у наредном периоду наставити да подржава рад Беоавие у финансијском и сваком другом смислу.

„За Машински факултет је веома важан ваш рад, јер на тај начин унапређујете свој факултет и представљате га на најбољи начин. Успесима оствареним у протекле две године задали сте задатак и другим тимовима у оквиру Студентског центра изврсности Машинског факултета да се угледају на вас. Нама су студентска такмичења, у којима учествујете заједно са колегама са других факултета, изузетно важна и зато ћемо наставити да вас подржавамо још јаче“, поручио је проф. Поповић.

Чланови тима уручили су захвалницу и продекану за финансије Машинског факултета и претходном ментору тима, проф. др Александру Грбовићу, који је том приликом истакао да је Беоавиа нешто што треба чувати, неговати и развијати како би нам у будућности свима било боље.

„Успешном организацијом Airbus Sloshing Rocket Workshop такмичења, чланови Беоавие су показали не само да имају знање, капацитете и потенцијале да направе одличне летелице, него и да су добри домаћини. О томе најбоље говоре утисци учесника такмичења с којима сам имао прилику да разговарам и који су изразили одушевљење не само Машинским факултетом и Београдом, него и Србијом и нашим гостопримством. Мислим да је то једна фантастична слика коју шаљемо у свет“, рекао је проф. Грбовић и студентима пожело сретну славу и много успеха у даљем раду.

Захвалницу Беоавие примио је и продекан за наставу Машинског факултета, проф. др Марко Милош који се студентима обратио као колега инжењер и ваздухопловац.

„Као неко ко је завршио аерокосмотехнику, како се смер за ваздухопловство раније називао,  имам потпуни осећај припадности вашем тиму. Иако ме је живот одвео  на другу страну, кадгод сам пратио ваша такмичења осећао сам да сам поново у струци и много, много млађи. Ваши успеси су на неки начин и наши успеси и ја вам заиста желим да наставите овим темпом и постиже још боље резултате, а ми ћемо бити поред вас да вам пружимо сву потребну подршку“, истакао је проф. Милош.

Признања су уручена и компанијама – спонзорима тима, међу којима су: компанија Prince Aviation, компанијa АПС, спортски аеродром Ечка и  компанијa Glotec Ltd.

Међу добитницима признања је и компанија Noah Aerosystems,  први стартап изникао из Беоавие.

Оснивачи ове младе компаније су четворица алумни чланова и оснивачи Удружења студената ваздухопловства Беоавиа, који су своја знања и вештине развијали на различитим пројектима тима, а сада су велика подршка млађим колегама. У име компаније захвалницу је примио Давид Цветковић, један од оснивача ове компаније и претходни вођа тима Беоавиа.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.