Формула Студент тим „Друмска Стрела“:  Креатори будућности електромобилности

Први Формула Студент тим у Србији „Друмска Стрела“ пуних 12 година посвећено ради на пројектовању и изради прототипа тркачог болида по угледу на Формулу 1 за најпрестижнија Студент Формула такмичења широм Европе. После девет тркачких возила са мотором СУС, прошле тркачке сезоне су израдили и прву српску формулу на електрични погон у с којом су успешно дебитовали на стазама у Холандији, Мађарској и Хрватској.

Развојни пут Друмске Стреле почео је 25. новембра 2010. године, када је десетак младих ентузијаста, студената Машинског факултета и ФОН-а одлучило да покрене овај пројекат. Из године у годину тим је растао, а његову историју стварало је 400 студената са 12 различитих факултета Универзитета у Београду. Свих протеклих година  успешно су представљали Универзитет у Београду и Србију на 27 Формула студент такмичења – од Силверстона у Великој Британији, Ред Бул Ринг-а у Аустрији, Аутодром Мост-а у Чешкој, до Хокенхајма у Немачкој и стазе Рикардо Палети у Италији.

Такмичарску сезону 2022 обележило је возило на електрични погон, које не само да је прво електро возило израђено у Србији, него је и прво возило израђено од карбонских влакана. Ови млади талентовани људи посебно су поносни на електронику, као и саму батерију, коју су самостално израдили.

Од самог почетка имали су подршку матичних факултета, као и бројних компанија, које су препознале значај пројекта и кроз разне видове сарадње и даље подстичу његов развој. Тим поводом на Машинском факултету у Београду је у четвртак,  16. марта, организовано традиционално Спонзорско вече, на којем су факултетима, менторима, спонзорима и пријатељима тима уручена симболична признања и захвалнице за несебичну подршку и помоћ свих ових година.

Бројним званицама, добродошлицу је пожелео декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, који је истакао да је Формула студент пројекат веома значајан, не само за Машински факултет, него и за Универзитет у Београду у целини.

„Уверен сам да сви видимо одређене бенефите овог пројекта, који је у многоме прерастао оно што зовемо студентско организовање. Формула студент је свакако највећи пројекат који студенти Београдског универзитета реализују и то није више никакав студентски рад, него је полупрофесионалан или професионалан посао. За факултете је веома важно да се студенти поред наставних активности, баве и практичним радом, а Друмска стрела се искристалисала као изванредан пројетак. Машински факултет овај вид студентског ангажовања све више схвата као један од сегмената свог пословања и зато ће наставити да финансијски и логистички подржава овај пројекат“, поручио је проф. Поповић.

Поздрављајући присутне, вођа тима Друмска стрела Бошко Бајић се у име тима захвалио свим спонзорима и пријатељима тима на подршци без које би, како је навео, пројекат електричног возила остао само бриљантна идеја на папиру.

„У јуну прошле године покренули смо прво електрично возило направљено у Србији и будућим генерацијама поставили јасне циљеве, али и основу за даљи развој и напредак. Учествовали смо у такмичењима у Холандији, Мађарској и Хрватској и кући се братили с кофером пуног знања и вештина које већ активно примењујемо на нашим наредним пројектима“, навео је, између осталог, вођа тима Друмска стрела.

Богдан Чарапић, председник Удружења Студентска Техничка Такмичења (СТТ) и координатор Студентског Центра Изврности (СЦИ) нагласио је значај спонзорства за даљи развој пројекта.

„Спонзорство је стабло које треба чувати, заливати и неговати. Из године у годину наша спонзорства су све већа и већа, а сходно томе и сам пројекат расте. Електро возило је само један корак у даљем развоју Друмске стреле. С обзиром на циљеве које испред себе постављају чланови тима, уверен сам да ћемо, уколико уложимо поверење, енергију и труд и,  уз несебичну подршку спонзора, сви заједно уживати у плодовима тог дрвета“, истакао је Чарапић.

У име компаније ZF Srbija, генералног спонзора Друмске стреле током сезона од 2019. до 2022. године, скупу се обратио генерални директор, господин Милан Грујић.

„Велика нам је част и посебно задовољство да је управо  ZF Srbija била поносни генерални спонзор Формула студент тима „Друмска Стрела“ у периоду када су себи дали амбициозан циљ да освоје први студентски електрични болид. У томе су и успели и зато ми је веома драго што је део тог успеха била и наша компанија ZF Group, ZF Србија, као и појединци из компаније који су допринели да се овај пројекат реализује. Наравно, све честитке иду тиму Друмске стреле, младим момцима и девојкама, који су нас својим карактером и преданошћу оставили без речи и који су без обзира на све потешкоће нису ни једног тренутка помислили да одустану од своје визије и задатог циља. Радује ме да се баш овакви млади људи спремају да воде свет и креирају неопходне промене и што неки од њих већ јесу, а многи ће се тек придружити компанији ZF у креирању будућности електромобилности“, поручио је господин Грујић и члановима Друмске стреле пожелео још веће успехе у будућности.

Међу овогодишњим добитницима признања и захвалница Друмске стреле су Машински факултет, Технолошко-металуршки факултет, комапније: ZF Srbija, Мерцедес Бенз Емил Фреј групација, Бросе, Бош, Мајкрософт, СКФ, ПР-ДЦ, Д Експрес, алатнице 4М и Метех и Орељ и многи други.  Посебне захвалнице добили су чланови Деканског колегијума Машинског факултета, продекан за наставу и некадашњи ментор тима, проф. др Марко Милош, продекан за научно-истраживачки рад, проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за финансије, проф. др Александар Грбић, актуелни ментор тима, проф. др Емил Вег, као и шеф Службе за студентска питања, др Драгољуб Бекрић.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.