In Memoriam: Проф. др Слободан Ступар

Професор др. Слободан Ступар, редовни професор Универзитета у Београду – Машинског факултета у пензији, некадашњи продекан за финансије, продекан за научно-истраживачку делатност, дугогодишњи шеф Катедре за ваздухопловство и помоћник министра за просвету, науку и технолошки развој у периоду од 2012. – 2015. године, преминуо је у среду 22. фебруара 2023. године у 73. години.

Сахрана ће се обавити у уторак, 28. фебруара 2023. године у 15:00 часова на Новом Бежанијском гробљу.

Датум комеморативне седнице биће накнадно објављен.

Колеге са Катедре за ваздухопловство су изгубиле колегу, искреног пријатеља и наставника који је на јединствен и непоновљив начин умео да пренесе знање на студенте и млађе колеге.

Приступ образовним активностима, научном раду, развоју лабораторијских капацитета, сарадњи са привредом на разноврсним пољима и склоност ка имплементацији најновијих савремених достигнућа у те процесе остаће пример и линија водиља млађим генерацијама студената и наставника.

Посебну пажњу је обраћао на неговање млађег наставног и научног кадра.

 О професору Ступару

Професор Слободан Ступар је рођен 14.01.1951. године у Новом Саду. У Београду је завршио основну и средњу школу. Машински факултет у Београду је уписао 1970. године где је и дипломирао 1975. године на групи за аерокосмотехнику из предмета Елисе и Ротори.

Магистрирао је 1981. године на ваздухопловном одсеку са темом „Одређивање струјног поља око аеропрофила методом коначних разлика“. Докторирао је 1987. године на тему „Структура и утицај допунских фактора на квалитет прорачуна транссоничног струјања“

Као сарадник се запошљава 1975. године и даљу академску каријеру каријеру наставља да гради на Машинском факултету у Београду. Биран је за асистента приправника, асистента, доцента, ванредног професора а 1997. године и за редовног професора на Катедри за ваздухопловство Машинског факултету у Београду.

За продекана за финансије је биран у три изборна периода, а једном за продекана за научно-истраживачку делатност. Вршио је функцију председника финансијске комисије Машинског факултета, био је члан Савета Машинског факултета и шеф института за ваздухопловство. Шеф Катедре за ваздухопловство је био у низу од девет година. Функцију помоћника министра за просвету, науку и технолошки развој обављао је у периоду од 2012. – 2015. године.

На Универзитету у Београду је био, члан Скупштине, председник Комисије за стандард Скупштине, председник фондације „Ђорђе Влајковић“, председник управног одбора „Универзитет турса“ и председник Универзитетског културно уметничког друштва „Шпанац“.

Обављао је дужности заменика председника управног одбора Факултета организационих наука, члана управног одбора Факултета за физичку хемију, члана управног одбора Факултета за одбрану и заштиту, председника управног одбора Ученичких домова Београда и заменика председника управног одбора Дома културе Студенски град.

Аутор је или коаутор више од 200 стручних и научних референци на српском и енглеском језику, 5 књига и уџбеника.

Ментор је већег броја дипломских, специјалистичких, магистарских и докторских радова.

Био је руководилац већег броја научно-истраживачких пројеката и пројеката сарадње са привредом.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.