Студенти Машинског факултета добитници стипендије Српске православне цркве

Настављајући традицију срспких архијереја и патријарха који су лично помагали школовање младих, оснивали школе и факултете у Србији, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, уручио је у четвртак 23. фебруара годишње стипендије студентима завршних година факултета оснивача Универзитета у Београду, међу којима су: Машински, Електротехнички, Медицински, Правни, Филозофски и Православни богословски факултет.

Фото: СПЦ

Одлуку о томе који су студенти добили стипендије донела је, од стране Патријарха, именована конкурсна комисија, а међу 12-оро одабраних младих академаца (по два са сваког факултета) су Вељко Милетић и Слободан Радовановић, студенти Машинског факултета. 

Фото: Машински факултет

„Просвета је кључна тачка у једном народу, а ми покушавамо да се држимо свега што је идентитет, аутентичност и трајно. Поред ове иницијативе коју смо покренули прошле године, амбиција нам је да на овај начин будемо присутни и на свим другим универзитетима нашег народа, али и мимо тога“, поручио је Патријарх српски г. Порфирије на свечаности доделе стипендија, која је одржана у крипти храма Светог Саве на Врачару.

Фото: Машински факултет

Добитнике стипендија и многобројне званице поздравио је и министар просвете Републике Србије Бранко Ружић и том приликом изразио захвалност Српској Православној Цркви и Његовој Светoсти Патријарху српском г. Порфирију што, како је истакао, препознају значај образовања за будућност наше земље и обезбеђују стипендије као додатни подстрек најбољим студентима.

У име Машинског факултета,  свечаности доделе стипендија присуствовали су проф. др Бојан Бабић, шеф Катедре за производно машинство и проф. др Милош Недељковић, актуелни председник Академије инжењерских наука Србије.

Међу бројним уваженим званицама били су и високи представници Српске Православне Цркве, проф. др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду; др Радивоје Стојковић, председник Националног просветног савета Републике Србије; др Златко Грушановић, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања; представници Града Београда, представници факултета чији су студенти добили стипендије, као и представници студентских организација.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.