Машинцима признања и награде Tesla Spirit Awards

Наставници и студенти Машинског факултета Универзитета у Београду добитници су награде „Tesla Spirit Awards 2022“, коју сваке године додељује Теслина научна фондација (ТНФ) из Филаделфије, за достигнућа у технологији, образовању, култури и уметности, а Машинском факултету, који ове године обележава 75 година постојања, додељено је специјално признање „Tesla Spirit Awards“ у виду медаље,  за вишедеценијски допринос развоју науке и образовања у нашој земљи.

На свечаности у оквиру 10. Међународне конференције „Tesla Spirit Award & Tesla’s People 2023“, која је одржана 14. јануара 2023. године у њујоршком хотелу „Њујоркер“, у коме је Тесла преминуо на Божић пре осам деценија, награде су уручене: Студентском центру изврсности Машинског факултета и студентским тимовима који раде у оквиру тог центра, проф. др Радивоју Митровићу, иницијатору и оснивачу Студентског центра изврности и др Горану Младеновићу, ванредном професору Катедре за производно машинство Машинског факултета.

У име декана Машинског факултета, проф. др Владимира Поповића и свих награђених скупу се обратио др Горан Младеновић и том приликом изразио захвалност представницима Фондације на наградама које су, како је навео, веома значајне, не само за Машински факултет, него и за цео Универзитет у Београду, јер на најбољи начин доприносе бољој видљивости њихових резултата на међународној научној сцени. После обраћања др Младеновића, приказан је и кратак филм о историјском развоју и достигнућима Машинског факултета у области науке и образовања.

Др Младеновић је већ четири године део највећег и најскупљег пројекта разоткривања мистерије настанка универзума, у оквиру Европске организације за нуклеарно истраживање – ЦЕРН и аутор је техничког решења за надоградњу Атлас детектора, којим се омогућава рад на веома ниским температурама при ултра високом вакууму.

Студентски центар изврсности Машинског факултета за награду „Tesla Spirit Awards“ су кандидовали међународни успеси и свеукупни резултати студената Машинског факулета и њихових колега с других факултета Универзитета у Београду, који окупљени у пет студентских тимова раде на различитим иновативним пројектима.

Фондација је доделила и појединачне награде Формула Студент тиму „Друмска стрела“, који се бави пројектовањем и израдом електричних трчких возила по угледу на Формулу; студентском тиму  „Беоавиа“ који се бави дизајнирањем, пројектовањем и производњом беспилотних летелица и ракета; „Confluence Belgrade“, тиму студената бродоградње који раде на развоју и изради енергетски ефикасних пловила, тиму „Роботоид“ који развија мале аутономне роботе, као и BMI/ZeptoHyperTech тиму који развија иновативне производе у области биомедицинског инжењерства.

У име Студентског центра изврности и награђених тимова признања су примили Богдан Чарапић, координатор Студентског центра изврсности и Давид Цветковић, члан Студентског центра изврности и почасни председник тима „Беоавиа“.

Награду Теслине научне фондације за животно дело добио је амерички публициста Др Марк Ј Сајфер, Теслин биограф, за 46 година непрекидног проучавања лика и дела Николе Тесле, а награду „Tesla Spirit Awards“, поред наставника и студената Машинског факултета добили су и Ерик Адамс, градоначелник Њујорка за подршку и промоцију Теслиног дела; др Владимир Цмиљановић, српски научник који уз помоћ Владе Швајцарске ради истраживања на леку против рака; др Владан Вулетић, професор на престижном америчком МИТ универзитету, др Зорица Пантић, председник Wentworth Institute of Technology из Бостона и други заслужни појединци и организације.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.