In Memoriam: Др Миленко Шуша

Др Миленко Шуша, доцент у пензији Катедре за бродоградњу Машинског факултета у Београду, преминуо је 31.12.2022. у 87. години живота.

Др Миленко Шуша је рођен 1936. године у Сремској Митровици. Гимназију је завршио у родном граду 1955. године, а дипломирао је на Одсеку за бродоградњу Машинског факултета у Београду 1960. године. Докторску дисертацију „Способност брода за пловидбу након претрпљених великих деформација” одбранио је 1991. године.

По завршетку студија радио је као асистент на предмету Отпорност материјала на Машинском факултету. По повратку из војске запошљава се на монтажи фабрике „Милан Степановић – Матроз” у Сремској Митровици, потом прелази у Бродоградилиште „Сава” у Мачванској Митровици на место техничког директора и, касније, на место техничког директора у Бродоградилиште „Тито” у Београду. Коначно прелази у „Југословенски регистар бродова” где је радио као вршилац дужности директора до одласка у пензију.

Године 1998. изабран је за хонорарног доцента на Машинском факултету у Београду, за предмет Технологија бродоградње на Групи за бродоградњу и овај предмет је предавао све до школске 2005/2006. Објавио је уџбеник „Технологија бродоградње” 2007. године, у издању Машинског факултета, а овај уџбеник и даље је основна литература за овај предмет као и вредан материјал за све инжењере бродоградње укључене у процес производње.

Објавио је низ стручних и научних радова. Аутор је већег броја пројеката (бродова – потискивача, понтона, понтонских мостова) и иновација у области технологије бродоградње. У оквиру Међународног удружења институција техничког надзора и класификација – ОТНК (International Association of Technical Survey and Classification Institution – ТSCI) био је задужен као аутор за “Правила за класификацију и градњу бродова, Део 2-Труп”.

Време током ког је др Миленко Шуша био наставник на Катедри за бродоградњу памти се као једно од најактивнијих по питању посета домаћим бродоградилиштима које је организовао и током којих су његови студенти имали бројне прилике да присуствују свим производним процесима о којим су слушали у оквиру његових предавања.
Захвални за сав његов допринос, сећаћемо се драгог Миленка са великим поштовањем.

Катедра за бродоградњу

Bookmark the permalink.

Comments are closed.