Има нека тајна веза: Вече посвећено Пежоу и Милићу од Мачве на Машинском факултету

Љубитељи ликовних уметности, старих аутомобила и урбаних легенди о догађајима и личностима који су својим јединственом духом обележили једно време, имали су прилику да, 22. децембра на Машинском факултету у Београду, уживају у једној лепој и необичној причи, чији су главни актери сликар Милић Станковић – Милић од Мачве и aутомобили марке „Пежо“.

Иако је на први поглед спојено неспојиво, веза између Пежоа и Милића од Мачве је чувена серија „Приче из (мајсторске) радионице“, тачније београдски аутомеханичар Драгиша Крунић, који је написао сценарио за ову серију. Непосредан повод за ово предавање, које је одржано у препуној Свечаној сали Машинског факултета, био је постер „Караван пежоиста“, који се и данас налази у радионици Драгише Крунића.

Серија „Приче из мајсторске радионице“, као и филм „Шеста брзина“, који је пратио серију, снимљени су пре више од 40 година, у режији Здравка Шотре. Већина нас, бар оних старијих, сигурно се сећа култних дијалога и култних ликова, на првом месту мајстора Животе, којег је маестрално одиграо чувени Зоран Радмиловић.

Мајстор Живота није био фиктивни лик. О томе, ко је он био у ствари и како је настала идеја за догађај на Машинском факултету, говорио је проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета.

Публика је имала прилику да сазна или да се подсети чињенице да је мајстор Живота нико други него сам Драгиша Крунић, који је од 60-тих година прошлог века на Пашином брду држао приватну aутомеханичарску радњу за аутомобиле марке „Пежо“. Многи познати сликари, глумци, режисери тог времена, довозили су своје четвороточкаше у његову радионицу, а једна од муштерија био је и Милић од Мачве.

Проф. др. Иван Благојевић, са Катедре за моторна возила Машинског факултета, велики љубитељ олдтајмера, посебно возила марке „Пежо“, провео је присутне на чудесно путовање кроз историју овог произвођача аутомобила.

После овог занимљивог предавања емитован је и кратак документарни филм о Милићу од Мачве, под називом „Рађање сликара“, редитеља Ненада Огњеновића.

О личности, сликарском путу, делу и животу Милића од Мачве надахнуто је говорио проф. Владимир Поповић. Иако је уметника као што је био Милић од Мачве готово немогуће представити кроз кратак филм и предавање од 20 минута, проф. Поповић је веома успешно оживео сећање на личност и стваралаштво човека који је облежио српско сикарство ХХ века. Пажњу публике посебно је привукао део излагања у којем је навео мало познате детаље о догађајима и личностима који су повезивали Машински факултет и Милића од Мачве.

Да је публика заиста уживала у једној необичној вечери, која је спојила Драгишу Крунића, Милића од Мачве и Пежо, као и двојицу професора Машинског факултета, говори и вишеминутни аплауз којим су поздрављени проф. Поповић и проф. Благојевић.

„То је заиста било једно лепо вече на Машинском факултету, које нас враћа у прошлост, у нека друга, можда и лепша времена. Када су се људи више дружили, сањали, веровали, имали времена за себе и друге“, закључио је проф. Поповић.

Видео снимак овог интересантног предавања можете да погледате у наставку текста:

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.