На Машинском факултету свечано отворен JobFair 2022

Под слоганом „Креирај своју будућност“ на Машинском факултету у Београду свечано је отворен, 18. по реду, JobFair 2022 – сајам послова и пракси намењен студентима и дипломцима природно-математичких и техничко-технолошких факултета свих универзитета у Србији.

Сајам се ове године одржава на две локације, у згради Машинског факултета и згради Техничких факултета у Београду, а студенти имају прилику да се упознају са представницима 60 компанија и непосредно информишу о пословима и праксама у понуди, као и о томе која знања и вештине је потребно да развијају како би се брже запослили.

У име домаћина, учеснике сајма поздравио је  и пожелео добродошлицу, декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић који је истакао да манифестације попут JobFair-а последњих година  имају све већи значај, посебно када је реч о понуди и избору квалитета послова.

„За разлику од пре 15-16 година, када је на првом месту било питање да ли ће студенти после дипломирања моћи уоште да се запосле, сада је најбитније повезати сваког инжењера  с потенцијалним послодавцем, да пронађе што бољи посао“, рекао је проф. Поповић. С друге стране, како је навео, велики број компанија које учествују на JobFair-у говори о повећаном интересовању за кадрове које школују технички факултети, као и о важности унапређења сарадње у домену образовања.

„Последњих година у Србији је отворено доста развојно-истраживачких центара домаћих и страних компанија, а у најави је и отварање нових. Чини ми се да ће у наредном периоду главно питање бити како обезбедити довољно кадрова за послове које се нуде на тржишту. То ће свакако бити додатан изазов за све нас како да одржимо квалитет кадрова које школујемо“, закључио је декан Машинског факултета.

JobFair се сваке године одржава првог понедељка и уторка у новембру, а организатори су две волонтерске студентске организације – БЕСТ Београд и Истек Локални комитет Београд. Основни циљ пројекта је повећање запослености међу младима и спречавање „одлива мозгова“.   Интересовање које су студенти широм Србије показали за JobFair допринело је јачању националног карактера Сајма. Захваљући овом сајму, више од сто младих годишње добије посао или праксу у некој од компанија које послују у Србији.

„JobFair већ осамнаест година повезује студенте са најугледнијим компанијама и тиме даје младима могућност да граде своју будућност у Србији“ истакла је Соња Божовић, главни организатор  JobFair 2022.

Говорећи о садржају овогодишње манифестације, она је навела да ће током сајма за студенте бити органзована TechTalk предавања о актуелним темама из струке која се могу пратити уживо и преко стрима на сајту www. jobfair.rs. Такође, биће организована и радионица симулације разговора за посао, на којој студенти имају прилику да осете атмосферу интервјуа за посао. „Поред тога, студенти могу да оставе и свој ЦВ на сајту сајма, који ће бити прослеђен свим компанијама које учествују на пројекту, ради контакта у вези посла или праксе“,  нагласила је Соња Божовић.

Као и сваке године, подршку овом догађају пружили су факултети Универзитета у Београду. Њихови представници су оценили да је JobFair изузетна манифестација на којој студенти могу да виде шта се дешава у привреди и индустрији и које знања и вештине су им потребне на путу до посла. Представници компанија су похвалили дугогодишњу квалитетну сарадњу са организаторима, у остварењу циља да се студентима пружи прилика да стекну увид о начину функционисања компанија у реалном свету и отворе могућности да професионалну каријеру граде у земљи.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.