Дан Машинског факултета – 74 године традиције

Машински факултет Универзитета у Београду ове године обележава 74 годинe постојања и 149 година  високошколске наставе у облaсти машинства у Србији.  Тим поводом, ове седмице, биће одржано низ пригодних свечаности и пратећих догађаја, као увод у централни догађај – Свечану академију, која која ће бити одржана у суботу, 29. октобра, у Амфитеатру А, с почетком у 11 часова.

Дан Факултета је прилика да се истакну важни резултати у протеклој години, награде најбољи студенти и доделе признања и плакете заслужним појединцима, организацијама и предузећима који су допринели развоју образовања и научног истраживања.

За постигнуте резултате на основним и мастер студијама у протеклој школској години, признања и пригодне награде, заслужено је добило 98 студената, који су остварили просек од 9,5 и више.

Најбољи међу најбољима су: Студент генерације –  Марко Гавриловић, мастер инжењер машинства – Механика, с просечном оценом 10.00 на основним и мастер студијама.  Титулу најбољег студента на основним академским студијама добио је Јован Матић, с просеком 9.93, а на мастер академским студијама ову титулу понели су Богдан Момичиловић (Производно машинство), Јована Антић (Термоенергетика), Марко Гавриловић (Механика), Никола Марковић (Термоенергетика) и Немања Јанев (Индустрија 4.0), сви са просеком 10.00.  

Међу награђеним студентима је и Софија Долић, мастер инжењер машинства – Прехрамбено машинство, која је добила награду „Професор Тодор Пантелић“  коју додељује Фонд за развој теорије машина и механизама за најбољи мастер рад на том образовном модулу.

У оквиру обележавања Дана факултета биће приређен и свечани испраћај у пензију угледних професора, који су својим личним залагањем у образовном и истраживачком раду допринели развоју Машинског факултета, а на пригодан начин биће облежен и одлазак у пензију чланова ненаставног особља. Запосленима који прослављају 10, 20 и 30 година рада биће уручене  повеље за сталност у раду.

После пола века од дипломирања и успешних каријера у земљи, па и свету, генерацији дипломца Машинског факултета у Београду из 1972. године, биће уручене Златне дипломе.

Поред унапређена квалитета наставе, квалитета научно-истраживачког рада, унапређења међународне сарадње,  један од најважнијих приоритета Машинског факултета је и унапређење сарадње с привредом и другим институцијама и организацијама.  Тим поводом, компанијама и појединцима који су кроз сарадњу или донацијама у протеклој години највише допринели развоју и афирмацији Машинског факултета, биће уручене плакете и захвалнице.  Међу њима су и компаније: Kolowag AD из Бугарске, Emerson Climate Technologies, Делта Ауто Група, EdePro DOO,  SR Technics Services doo, Prince Aviation DOO, SKF Commerce DOO други.

Списак лауреата можете да погледате у наставку текста:

Плакете и захвалнице 2022

Најбољи студенти 2022

Златне дипломе 2022 

Пензионери 2022

Сталност у раду 2022

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.