Захвалнице за допринос раду Савеза студената Машинског факултета 

Свечаним уручењем захвалница заслужним појединцима и студентским организацијама који су својом подршком допринели раду Савеза студената Машинског факултета у Београду,  ова студентска организација свечано је обележила још једну успешну годину у реализацији различитих пројеката, чији је циљ унапређење квалитета наставног процеса и студентског живота на факултету.

На пригодној свечаности уприличеној у петак, 01. јула, у Свечаној сали Машинског факултета, захвалнице су уручене проф. др Владимиру Поповићу, декану Машинског факултета и члановима Деканског колегијума, проф. др Марку Милошу, продекану за наставу, проф. др Драгослави Стојиљковић, продекану за научноистраживачку делатност, проф. др Маји Тодоровић, продекану за међународну сарадњу и докторске студије и проф. др Живани Јаковљевић, продекану за акредитацију и организацију.

Симболична признања добили су и др Драгољуб Бекрић, шеф Службе за студентска питања, Весна Симић, секретар Машинског факултета, Милош Мрдовић из Правне службе факултета, као и директор установе Студентски центар „Београд  Горан Минић.

Захвалнице су уручене и Савезу студената Рударско-геолошког факултета, Студентском парламенту Православног богословског факултета, Европском студентском форуму, Студентском парламенту Универзитета у Београду и СКОНУС-у, а младим академцима, који су активно учествовали у реализацији пројеката „Студент ментор“, „Групно спремање испита“ и „Курсеви страних језика“, уручени су сертификати за успешно ангажовање на реализацији тих активности.

Студенте је поздравио проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета, који је сарадњу факултета са Савезом студената и Студентским парламентом оценио одличном. „Савез студената Машинског факултета је свако једна од највредних студентских организација  на Београдском универзитету. То је јако добро, јер ствара препознатљивост нашег факултета“, рекао је он.

Како је навео, Машински факултет је и ове године био међу најтраженијим факултетима. „На пријемни испит је изашло 1017 кандидата, што је веома добро и у рангу најбољих резултата на Београдском универзитету. С друге стране, то говори и о томе да сте одабрали прави факултет, који вам омогућава широк дијапазон послова и обезбеђује сигурну будућност“, нагаласио је проф. Поповић.

Честитајући студентима на показаном ентузијазму у реализацији различитих пројеката, он је  поручио да ће управа Машинског факултета наставити да негује сарадњу и подржава активности студентских организација. „Веома је лепо неговати заједнички рад и развијати тимски дух, јер сам уверен да се факултет завршава и кроз дружење“, закључио је декан Машинског факултета.

Рад рађа нове идеје

Савез студената и Студентски парламент Машинског факултета су уз подршку управе Машинског факултета и предметних наставника, покренули пројекте „Групно спремање испита“ и „Студент ментор“ с идејом да се кроз ваннаставне активности студената унапреди наставни процес и побољша проходност на студијама.

Реализација пројекта „Групно спремање испита“ започела је  2016. године, а у њему као предавачи учествују студенти који су током студија постигли завидан успех и одређене предмете положили високом оценом. Овај вид наставе пружио је студентима могућност да пред испит још једном преиспитају своје знање, отклоне евентуалне нејасноће и лакше положе испит.

Пројекат „Студент ментор“ осмишљен је као подршка студентима прве године да се што боље снађу на почетку студија.  Први пут је пут уведен  2019. године, а задатак студента ментора је да млађе колеге упуте у свет високог образовања и пруже им неопходну подршку да би што ефикасније испуњавали своје академске обавезе.

„Бесплатни курсеви страних језика“ је пројекат који се реализује у сарадњи са Студентским парламентом Филолошког факултета Универзитета у Београду и намењен је студентима који желе да науче или прошире знање из енглеског, шпанског, немачког, италијанског, норвешког, руског, француског, јапанског, али и српског језика.

„Поред поменутих пројеката, имали смо и низ других активности. Оно на шта смо посебно поносни је трибина „Разговори о вери“ које смо покренули заједно са колегама с Православног богословског факулета“, рекао је студент продекан Никола Јокић, који је и председник Савеза студената Машинског факултета.

Алекса Остојић, председник Студентског парламента је захвалио управи и наставницима Машинског факултета на пруженој подршци на реализацији и унапређењу свих активности, посебно на пројекту „Групно спремање испита“ који је, како је навео, студентима можда и најважнији.

Студенти Машинског факултета су ове године вредно радили и на организацији Машинијаде и Конгреса студената технике. Формирали су и Центар за научно-истраживачку делатност студената и у оквиру њега покренули платформу StudENTER за ближе повезивање младих академаца и привреде. Учествовали су и на две научно-истраживачке конференције – Young Researchers Conference 2022 и CNN TECH 2022.

Веома су поносни и на еколошки пројекат прикупљања и рециклаже старог папира. Надају се да ће мотивисати и колеге с других факултета да се придуже том пројекту. Иначе, чланови Студентског парламента и Савеза студената Машинског факултета активно су укључени у рад Студентског парламента Универзитета у Београду.

У наредној школској години планирају пројекат „Отворена врата“, чији је основни циљ промоција Машинског факултета будућим бруцошима.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.