NMLSP 2022: Светска елита математичара на Машинском факулету 

Међународна конференција “NUMERICAL METHODS FOR LARGE SCALE PROBLEMS – NMLSP 2022”  у организацији Катедре за математику Машинског факултета у Београду окупила је око 70 светски признатих стручњака који се баве примењеном математиком чије методе незадрживо продиру у готово све научне и инжењерске дисциплине. 

Овогодишњи скуп се одржава у част 70-ог рођендана истакнутог математичара, проф. др Лотара Рајкела са америчког Државног универзитета у Кенту, који је и почасни гост конференције. Проф. Рајкел је један од водећих стручњака у области примењене и нумеричке математике, конкретно за линеарну нумеричку алгебру, квадратурне формуле и друге области.

О његовој личности, академском и научном раду говорили су његови дугогодишњи сарадници и пријатељи, проф. др Миодраг Спалевић са Машинског факултета у Београду и проф. др Ђузепе Родригез са Универзитета у Каљарију у Италији.

Скуп је званично отворила проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за научно-истраживачки рад, која је том приликом представила организацију и структуру студија на Машинском факултету, на којем се тренутно школује око четири хиљаде студената.

„Машински факулет има 25 катедри, а једна од њих је и Катедра за математику – научну дисциплину која је у основи науке о машинству и машинског инжењерства уопште. Зато су скупови попут ове конференције изузетно важни за образовни и научно-истраживачки рад Машинског факултета”, истакла је, између осталог, проф. Стојиљковић и учесницима пожелела успешан рад.

Радни део конференције отворило је пленарно предавање професора емеритуса Клода Брезинског са Универзитета у Лилу који је говорио о научном раду америчког математичара Ричарда Стивена Варге и његовом доприносу нумеричкој анализи и теорији апроксимације. Пажњу учесника привукло је и уводно предавање нашег истакнутог нумеричара, професора и академика Градимира В. Миловановића, утемељивача српске школе ортогоналности и нумеричке интеграције који је говорио на тему   “Orthogonality on the Semicircle and Applications: Old and New Results”.

“Циљ конференције је да окупи водеће стручњаке и младе истраживаче из земље и света који се баве нумеричком анализом и примењеном математиком, како би пезентовали своје резултате, разменили идеје и успоставили будућу сарадњу”, изјавио је проф. др Миодраг Спалевић, који је и један од организатора скупа. Иако је задовољан одзивом иностраних учесника, са жаљењем је констатовао да конференцији присуствује веома мали број домаћих стучњака.

“Мало сам разочаран што нема правог одзива из Србије јер је реч о значајној конференцији која је окупила водеће светске математичаре из САД, Велике Британије, Француске, Шпаније, Италије, Грчке, Немачке, Аустрије, Холандије Белгије, Саудиjске Арабије, Марока, Кине, Јапана, као и стручњаке из земаља региона”, рекао је проф. Спалевић.

Конференција NMLSP 2022 траје до 10. јуна, а кроз 12 пленарних предавања и шест мини-симпозијума учесници ће представити најновије резултате и дискутовати о отвореним проблемима у области нумеричке анализе, нумеричке линеарне алгебре, нумеричке квадратуре, теорије апроксимације, инверзиних проблема, машинског учења, мрежа и других области примењене математике. Због пандемије изазване корона вирусом, скуп се одржава у хибридном формату.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.