Гост МФ: Владимир Кораћ, водећи инжењер монтаже климатизације на E.C. стадиону у Катару

„Едукејшн сити“  један је од велелепних стадиона у Катару на којем ће се играти утакмице у оквиру Светског првенства у фудбалу 2022. Реч је о импозантном инжењерском објекту с уграђеном напредном технологијом за хлађење и највишом одрживошћу и стандардима заштите животне средине. Има више од 300 клима комора и пратеће опреме која је прилагодљива временским условима у Катару где, када термометар достиже и 49 оC у летњем периоду, може да се одржава температура ваздуха од 28 оC у зони терена и гледалишта.

Студенти Машинског факултета у Београду имали су прилику да „из прве руке“ сазнају све детаље о пројекту климатизације и извођењу термотехничких инсталација на овом стадиону управо од водећег инжењера монтаже климатизације и контроле пројектне документације машинских инсталација, дипл. инж. маш. Владимира Кораћа који је недавно био гост нашег факултета и одржао веома инспиративно предавање.

Стадион „Едукејшн сити“ се налази се између водећих катарских универзитета у Ал Рајану. Има укупно 9 етажа, а техничке просторије су смештене на 4 етаже. Облика је чиније са делимично наткривеним кровом изнад гледалишта, што омогућава остварење жељене струјне слике и заджавање климатизованог ваздуха у зони гледалишта и самог терена.

Игралиште се климатизује коришћењем 60 сетова клима комора постављених на најнижој етажи и путем кратке каналске мреже ваздух се преко зглобних млазница дистрибуира преко игралишта. Гледалиште се климатизује другим сетом клима комора, преко пленума и решетака које су монтиране вертикално на каскадама гледалишта, преко којих се ваздух убације малом брзином.

 

 

Затворене просторије климатизују се трећим сетом клима комора, преко каналске мреже и „VAV“ боксова, чиме се обезбеђује минимална количина свежег ваздуха за вентилацију. Ови системи су комбиновани са Мулти-сплит системима за неутрализацију топлотног оперећења.

Стадион је повезан у даљински систем хлађења, тако да се примарна расхладна вода режима 6/14 оC доводи до две главне подстанице где се, преко плочастих размеђивача топлоте припрема секундарна хладна вода режима 7/15 оC и затим разводи до хладњака клима комора.

Због необичног облика овај стадион зову и „Дијамант пустиње“, а због спољашње конфигурације дешава се да мења боју како се сунце креће.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.