Проф. др Владимир Поповић: Корисна сарадња с иранским универзитетима

Делегација Универзитета у Београду је у периоду од 6. до 11. маја 2022. године боравила у радној посети Исламској републици Иран. У делегацији коју је предводио ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић, били су декани Машинског факултета проф. др Владимир Поповић, Правног факултета проф. др Зоран Мирковић, Саобраћајног факултета проф. др Небојша Бојовић и Факултета безбедности проф. др Владимир Цветковић.

Делегација Универзитета у Београду састала се са представницима Техеранског универзитета с којим је потписан Меморандум о разумевању,  а том приликом обишли су и Централну бибилиотеку и документациони центар тог универзитета, као и Факултет за правне и политичке науке, Факултет за инжењерство и Факулет за персијску књижевност и друштвене науке.

Поред Универзитета у Техерану, чланови наше делегације посетили су и Техерански универзитет примењених наука и технологија, као и Универзитет у Исфахану који је, између осталог, посебно заинтересован за сарадњу с Машинским факултетом.

„Верујем да од сарадње са универзитетима у ИР Иран можемо да имамо само користи. Универзитети које смо посетили су изузетно добро позиционарни на светским листама, а комплетна држава се налази, када је реч о технолошком развоју, на завидном нивоу. Надам се да ће наша посета у наредном периоду резултирати конкретним резултатима, као што су заједничко учешће у међународним пројектима, размена студената и професора, заједничко публиковање резултата истраживања, итд.“, рекао је декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић.

Делегацију Универзитета у Београду угостила је и Исламска организација за културу и сарадњу, која је била и домаћин ове посете, а имали су прилику да обиђу и Националну библиотеку ИР Иран, као и неколико историјско-културних споменика, од којих су поједини под УНЕСКО заштитом, као светска културна баштина.

 

 

„Домаћини су се заиста постарали да боравак високе делегације Универзитета у Београду у ИР Иран буде изванредно организован, при чему се могао осетити више него пријатељски однос према нашој држави. Амбасадор Републике Србије у ИР Иран Драган Тодоровић је све време био са нашом делегацијом, и додатно је допринео својом посвећеношћу и ангажовањем успеху саме посете“, истакао је проф. Поповић, сумирајући резулате посете.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.