Машинском факултету уручена вредна донација компаније Бросе

Немачка компанија Бросе, која од почетка 2020. године званично послује у Србији, донирала је Катедри за производно машинство Машинског факултета у Београду 3D штампач најновије генерације – Builder Extreme 3000 PRO. Ова донација, вредна више од 35 хиљада евра, омогућиће функционалније и практично образовање будућих машинских инжењера и додатно проширити сарадњу компаније Бросе и Машинског факултета.

Свечана примопредаја и симболично пуштање у рад 3D штампача Builder Extreme 3000 приређени су у Заводу за машине алате,  у присуству декана Машинског факултета, проф. др Владимира Поповића и господина Кристофа Фрика, директора Дивизије развоја у компанији Бросе.

Догађају су присуствовали и проф. др Марко Милош, продекан за наставу, проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за научно-истраживачку делатност, проф. др Живана Јаковљевић, продекан за акредитацију и организацију, шеф Катедре за производно машинство, проф. др Бојан Бабић, као и представници компаније Бросе, Артур Шмит, Кристина Вујков и Игор Зеленовић.

3D штампач Extreme 3000 PRO је заснован на технологији FFF (Fused Filament Fabrication) и има изузетно велику запремину радног простора, што омогућава израду делова великог формата у једном комаду и то до димензија 1100х1100х820 мм.  Уређај поседује и три различита пречника млазница (0,4, 0,8 и 1,2 мм) што омогућава да се квалитет штампе и време израде оптимизују у складу са специфичним потребама.

„Овај 3D штампач или, како се обично назива, систем за адитивне технологије, служиће пре свега за израду прототипова или мањих серија неких других делова.  С обзиром да је на Катедри за производно машинство пре неколико година уведен предмет „Адитивне технологије овај 3D штампач ће значно унапредити наставни процес, истраживање, па и сарадњу с привредом“, истакао је проф. др Бојан Бабић говорећи о карактеристикама и основној намени овог уређаја.

Свечаној примопредаји 3D штампача претходила је церемонија потписивања Уговора о донацији, која је одржана у Деканату Машинског факултета. У име факултета уговор је потписао декан, проф. др Владимир Поповић, а у име компаније Бросе, господин Кристоф Фрик.

Машински факултет у Београду, више од годину дана успешно сарађује са компанијом Бросе. Раније потписаним Уговором о пословно-техничкој сарадњи створен је оквир за сарадњу кроз различите видове обука и наставе, као и за активну професионалну сарадњу и размену знања.

У срдачном и пријатељском разговору руководства Машинског факултета и представника ове компаније било је речи о могућностима за унапређење свих видова сарадње.  Гостима су представљени организациона структура студија и истраживачки капацитети факултета, као и актуелни међународни и национални пројекти на којима раде истраживачи и сарадници.

Оцењујући могући дијапазон сарадње веома широким, представници Бросе-а су подсетили да та компанија већ сарађује с Катедром за хидроенергетику у области дизјанирања вентилатора и истакли да су веома заинтересовани за успостављање и унапређење сарадње у домену бризгања пластике и других производних технологија.

На крају посете, гости су имали прилику да обиђу и упознају се са радом Завода за машине алате, као и научно-истраживачким активностима лабораторија у оквиру Катедре за производно машинство.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.