Машински факултет и Институт за физику потписали Споразум о стратешкој сарадњи

Машински факултет Универзитета у Београду и Институт за физику у Београду потписали су у четвртак Споразум о стратешкој сарадњи, који представља оквир за ближе повезивање и унапређење сарадње у области образовања и истраживања, као и за заједничко учешће на различитим пројектима.

Споразум су потписали декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић и директор Института за физику, др Александар Богојевић, а свечано потписивање је одржано у Ректорату Универзитета у Београду,  у присуству ректора, проф. др Владана Ђокића.

Декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић се захвалио ректору на подршци коју је универзитет као кровна инситутуција пружио потписивању споразума.

„Данас се готово све науке међусобно преплићу, а физика и техничке науке су тесно повезане.  Без повезивања института и факултета и сам универзитет не може да иде много напред, јер постоје огромни капацитети у институтима које факултети не користе на прави начин. Потписивањем овог споразума желимо да покажемо да је сарадња факултета и института апсолутно могућа“, истакао је проф. Поповић и као додатни простор за унапређење образовне-иновационе сарадње навео будући Верокио центар.

„Уверени смо да стратешко повезивање две чланице Универзитета представља важан корак у јачању Универзитета као целине. Модерни универзитети су сложени екосистеми, сачињени од различитих и комплементарних институција“, рекао је директор Института за физику др Александар Богојевић. Напомињући да Институт за физику и Машински факултет у Београду дуги низ година успешно сарађују у области науке, образовања и иновација, он је оценио да ће успостављање стратешке сарадње додатно утицати на друштвену релевантност обе институције.

Обраћујући се присутнима, ректор Универзитета у Београду, проф. др Владан Ђокић је рекао да је сарадњa између чланица Универзитета значајна и отвара бројне могућности, посебно када је реч о унапређењу појединих делова наставе као што су  постдокторске студије.  „Институт за физику, као једна од наших истакнутих институција из области природних наука и Машински факултет, као истакнута институција из области техничко-технолошких наука, свакако су нашли одређене везе и могућности како би могли своју сарадњу да унапреде“, истакао је проф. др Ђокић.

Свечано потписивање споразума је, из епидемиолошких разлога, организовано у ужем кругу званица и уз директан пренос на Youtube каналу Института за физику,  а скупу у Ректорату присуствовали су проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за НИД Машинског факултета, проф. др Маја Тодоровић, продекан за међународну сарадњу Машинског факултета, проф. др Ненад Зрнић, директор Иновационог центра Машинског факултета, др Антун Балаж, заменик директора Института за физику, др Александар Белић, члан Управног одбора Института за физику и др Саша Дујко, члан Савета Универзитета у Београду са Института за физику.

(Извор: Машински фкултет/Фото: Print Skrin)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.