Најбоља књига 2021: Design of Contemporary Inland Waterway Vessels – the Case of the Danube River

Књига “Design of Contemporary Inland Waterway Vessels : the Case of the Danube River” групе аутора са Катедре за бродоградњу Машинског факултета, у издању немачког „Спрингера“ добила је годишњу Награду за најбољу књигу у 2021. години. 

Поводом обележавања Дана Светог Саве, Машински факултет у Београду традиционално додељује награду за најбољу књигу у протеклој календарској години наслову чији су аутори са Машинског факултета, а издавач сам Факултет или друга издавачка кућа у земљи или иностранству.

Ове године у ужи избор за књигу године ушла су три наслова:  „Design of Contemporary Inland Waterway Vessels : the Case of the Danube River“, групе аутора ( др Дејан Радојчић, редовни професор у пензији, доц. др Александар Симић, доц. др Никола Момчиловић, проф. др Милорад Моток и др Бенџамин Фридхоф); „Интелигентни технолошки системи са изводима из роботике и вештачке интелигенције“ проф. др Зорана Миљковића и ванр. проф. др Милице Петровић, и  „Збирка решених задатака из термодинамике“ проф. др Милоша Бањца.

Одлуком већине чланова Наставно-научног већа Машинског факултета годишња награда за најбољу књигу у 2021. години припала је наслову  “Design of Contemporary Inland Waterway Vessels : the Case of the Danube River“ у издању немачког „Спрингера“.

Реч две о награђеној књизи

Стручна литература је углавном фокусирана на конвенционална поморска пловила, остављајући значајну празнину у документацији која се односи на пројектовање пловила за унутрашње пловне путеве. Оно по чему се речна пловила разликују од поморских бродова јесте изразито мали газ због ограничења дубине воде. У том смислу, књига “Design of Contemporary Inland Waterway Vessels : the Case of the Danube River“ представља јединствено штиво,  не само зато што се бави пројектовањем бродова за унутрашње пловне путеве, првенствено за Дунав, него и због тога што даје математичке моделе и препоруке који се могу применити и у пројектовању бродова за било коју другу реку.

Књига је резултат дугогодишњег истраживачког рада проф. Радојчића и чланова Катедре за бродогорадњу и практично представља својеврсну збирку релевантних радова у области  пројектовања речних бродова (Inland Waterway Vessels – IWV). Намењена је широкој читалачкој публици, укључујући и студенте и дипломиране инжењере који би желели да се упознају са специфичностима речних бродова. С обзиром да садржи и смернице за пројектовање, књига представља својеврсни приручник и значајну допуну постојећој стручној литератури у области бродоградње.

О самој књизи недавно смо разговарали са проф. др Дејаном Радојчићем, који је потписан као први аутор, а текст интервјуа можете да прочитате ОВДЕ. 

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.