Студенти Машинског факултета добитници Теслине награде за стваралаштво младих

Jелица Пешић и Владимир Здравковић, студенти Машинског факултета Универзитета у Београду добитници су „Теслине награде за стваралаштво младих за 2020/2021. годину“. Ову престижну награду за најбоље студентске радове у протеклој школској години традиционално додељују Фондација „Никола Тесла“ и ПУ Електромашиноградња.

У веома јакој конкуренцији радова младих стваралаца, жири у саставу: проф. др Милун Бабић, проф. др Никола Рајаковић, проф. др Милан Петровић, дипл.инж. Слободан Бабић, дипл. инж. Младен Симовић и дипл. инж. Миленко Николић, донео је одлуку да четири студентска рада равноправно понесу титулу најбољег, а њихове ауторе награди новчаном наградом у износу од по 25 хиљада динара.

Међу академским радовима који су се, по оцени жирија, издвојили својим квалитетом су радови студената Машинског факултета у Београду: „ Анализа параметара обртног кола Пелтон турбине кућног агрегата у ХЕ „Бистрица“ – завршни рад Јелице Пешић на основним академским студијама, урађен под менторством др Ивана Божића, ванредног професора на Катедри за хидрауличне машине и енергетске системе и „Oптимизaциja тoплoтнe шeмe пaрнoг турбoпoстрojeњa зa кoмбинoвaни циклус пaрнe и гaснe турбинe сa кoмбинoвaнoм прoизвoдњом eлeктричнe eнeргиje и тoплoтe“ – мастер рад Владимира Здравковића урађен под менторством др Mилaна Бaњца, ванредног професора на Катедри за термоенергетику.

Поред студената Машинског факултета овогодишњу „Теслину награду за стваралаштво младих“ добили су и њихове колеге са Електротехничког факултета Универзитета у Београду: Лазар Стојановић и Филип Бакић, за рад под називом „ Influence of system delay on current controller stability and performance at grid‐side inverter with LCL filter“ , као и Петар Ћирић за рад „Електричне инсталације система за даљинско очитавање мерача испоручене топлотне енергије у паметним зградама“.

„Теслина награда за стваралаштво младих“ установљена је с идејом да се подстакне научно-истраживачки рад и стваралаштво младих и додељује се сваке године у оквиру традиционалне манифестације „Теслини дани енергетике“. Због актуелне епидемилошке ситуације у земљи свечаност поводом 12. Теслиних дана није одржана, тако да ће дипломе и плакете награђеним младим ствараоцима бити уручене када за то буду створени услови.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.