Studenti Mašnskog fakutleta posetili novo postrojenje za upravljanje otpadom „Vinča“

Studenti druge godine master akademskih studija na studijskom modulu Procesna tehnika i zaštita životne sredine Mašinskog fakulteta u Beogradu nedavno su posetili novo postrojenje za upravljanje otpadom „Vinča“. Stručna poseta je realizovana u okviru predmeta „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama“, a buduće inženjere ugostili su predstavnici kompanija Beo Čista Energija d.o.o. i Suez Vinča Operator d.o.o.

Studenti su obišli najvažnije pogone i buduća postrojenja nove vinčanske deponije i upoznali se sa glavnim karakteristikama projekta Javno-privatno partnerstvo koji se realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom. Tom prilikom mogli su da vide kako izgleda nova sanitarna deponija, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, kao i buduće prostrojenje za proizvodnju energije iz otpada, prvo te vrste u Srbiji.

Energana je velikim delom izgrađena i u njoj će se iz  otpada proizvoditi 30 megavata električne energije i 56 megavata toplotne energije. U sklopu energane studenti su mogli i da vide deo sistema za prečišćavanje vazduha koji je izuzetno bitan za budući kvalitet vazduha u gradu. Inače, kompleks nove sanitarne deponije u Vinči prostire se na oko 130 hektara dok je stara deponija zauzimala 42 hektara.

Ova stručna poseta bila je dobra prilika da se studenti „na licu mesta“ upoznaju sa najsavremenijih tehnologijama i rešenjima u upravljanju otpadom i na taj način nadograde teorijska znanja iz ove oblasti.

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.