Projekat Misija 4.0 – Srbija „rame uz rame“ sa svetom u oblasti veštačke inteligencije

Veštačka inteligencija postaje realnost i sve više se primenjuje u različitim industrijama. Da je Srbija u toj oblasti „rame uz rame“ s vodećim zemljama govori i projekat Misija 4.0 na kojem radi tim istraživača Laboratorije za robotiku i veštačku inteligenciju Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Krajnji cilj projekta je razvoj autonomnih mobilnih robota sa kognitivnim sposobnostima koji će imati važnu ulogu u proizvodnim sistemima mašinske, poput automobilske, kao i prehrambene, ali i drugih industrija. Ovi roboti biće osposobljeni da međusobno komuniciraju, stalno uče i samostalno obavljaju zadatke unutrašnjeg transporta ne samo u proizvodnoj industriji, nego čak i u bolničkim sredinama…

Projekat Misija 4.0 je jedan od 12 projekata koji finansira Fond za nauku Republike Srbije, u okviru programa za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije i poslednjih  meseci privlači veliku pažnju domaće javnosti.

Portal Lepe vesti nedavno je objavio opširnu reportažu o Rajku i Dominu, prototipovima budućih industrijskih autonomnih mobilnih robota koji se razvijaju na Mašinskom fakultetu, a Naučni portal RTS-a ugostio je prof. dr Zorana Miljkovića, koji je govorio o značaju i ciljevima  projekta Misija 4.0.

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.