Пројекат Мисија 4.0 – Србија „раме уз раме“ са светом у области вештачке интелигенције

Вештачка интелигенција постаје реалност и све више се примењује у различитим индустријама. Да је Србија у тој области „раме уз раме“ с водећим земљама говори и пројекат Мисија 4.0 на којем ради тим истраживача Лабораторије за роботику и вештачку интелигенцију Машинског факултета у Београду.

Крајњи циљ пројекта је развој аутономних мобилних робота са когнитивним способностима који ће имати важну улогу у производним системима машинске, попут аутомобилске, као и прехрамбене, али и других индустрија. Ови роботи биће оспособљени да међусобно комуницирају, стално уче и самостално обављају задатке унутрашњег транспорта не само у производној индустрији, него чак и у болничким срединама…

Пројекат Мисија 4.0 је један од 12 пројеката који финансира Фонд за науку Републике Србије, у оквиру програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције и последњих  месеци привлачи велику пажњу домаће јавности.

Портал Лепе вести недавно је објавио опширну репортажу о Рајку и Домину, прототиповима будућих индустријских аутономних мобилних робота који се развијају на Машинском факултету, а Научни портал РТС-а угостио је проф. др Зорана Миљковића, који је говорио о значају и циљевима  пројекта Мисија 4.0.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.