Mašinski fakultet domaćin Evropskog prvenstva u šahu za kadete i juniore

Mašinski fakultet u Beogradu domaćin je onlajn Evropskog prvenstva u šahu za kadete i juniore, koje se organizaciji Evropske šahovske unije  održava od 15 do 21. oktobra.

Učesnici su podeljeni u 14 kategorija, a našu zemlju predstavlja 30 mladih šahista. Osim u Beogradu, takmičenje u Srbiji se odvija na još dve lokacije, u Novom Sadu i Nišu.

Onlajn šahovski mečevi nastali su upravo na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Davne, 2006. godine, na inicijativu trojice „mašnaca“ i zaljubljenika u ovu drvenu igru – prof. dr Miloša Nedeljkovića, tadašnjeg dekana Mašinskog fakuteta,  internacionalnog šahovskog sudije, dipl.inž. maš. Ivana Markovića i internacionalnog šahovskog sudije, dipl. inž.š.inž. Nebojše Baralića, odigran je prvi  Transatlantski kup  „Svetozar Gligorić“ između Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Dalas u Teksasu. Do sada je odigrano ukupno 16 mečeva.

Onlajn Evropsko prvenstvo u šahu svečano je otvoreno u petak, 15. oktobra, a prvi potez smibolično su povukli dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Vladimir Popović, prof. dr Miloš Nedeljković i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić.

„Mašinski fakultet u Beogradu ima pregršt lepih tradicija, a šah je jedna od njih. Šezdesetih godina na našem fakultetu šah je bio glavna društvena igra, a među našim profesorima-šahistima, bila je i prof. Verica Nedeljković, koja je 1950. godine na šahovskoj olimpijadi u Dubrovniku osvojila zlatnu medalju za reprezentaciju Jugoslavije. Tehnika i šah su međusobno povezani i mi smo i u ovom novom vremenu nastavili da negujemo tu tradiciju. Ovaj događaj je jedan od vidova podrške toj tradiciji. Pored Transatlantskog kupa, na našem fakultetu se tradicionalno održava i Memorijalni turnir „Verica i Srećko Nedeljković“ , istakao je, između ostalog, prof. Vladimir Popović.

Evropsko prvenstvo je ušlo u samu završnicu, a da li Srbija može da očekuje i jednu od medalja pitali smo koordinatora Evropske šahovske unije za takmičenje u našoj zemlji i internacionalnog šahovskog sudiju, gospodina Nebojšu Baralića. 

„Troje takmičara iz Srbije se već plasiralo među deset najboljih koji se bore za medalju. Do kraja takmičenja ostalo je još dva kola i videćemo da li će do biti nekih promena do kraja turnira“, rekao je naš sagovornik.

Dodao je da se takmičenje odvija po standardnom, švajcarskom principu. „Igra se ukupno devet kola, a na prvenstvu učestvuju sve evropske države i oko hiljadu mladih takmičara. Srbija ima 30 učesnika, koji su stacionirani na tri lokacije: 19 takmičara igra na Mašinskom fakultetu Univrziteta u Beogradu, 9 na Prirodno Matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a dvoje takmičara u Šahovskom udruženjem „Školarac“u Nišu“, naveo je gospodin Baralić.

Glavni organizator takmičenja u Srbiji je Šahovski savez Srbije.

(Izvor: Mašinski fakultet)

 

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.