Машински факултет домаћин Европског првенства у шаху за кадете и јуниоре

Машински факултет у Београду домаћин је онлајн Европског првенства у шаху за кадете и јуниоре, које се организацији Европске шаховске уније  одржава од 15 до 21. октобра.

Учесници су подељени у 14 категорија, а нашу земљу представља 30 младих шахиста. Осим у Београду, такмичење у Србији се одвија на још две локације, у Новом Саду и Нишу.

Онлајн шаховски мечеви настали су управо на Машинском факултету у Београду. Давне, 2006. године, на иницијативу тројице „машнаца“ и заљубљеника у ову дрвену игру – проф. др Милоша Недељковића, тадашњег декана Машинског факутета,  интернационалног шаховског судије, дипл.инж. маш. Ивана Марковића и интернационалног шаховског судије, дипл. инж.ш.инж. Небојше Баралића, одигран је први  Трансатлантски куп  „Светозар Глигорић“ између Универзитета у Београду и Универзитета Далас у Тексасу. До сада је одиграно укупно 16 мечева.

Онлајн Европско првенство у шаху свечано је отворено у петак, 15. октобра, а први потез смиболично су повукли декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, проф. др Милош Недељковић и председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић.

„Машински факултет у Београду има прегршт лепих традиција, а шах је једна од њих. Шездесетих година на нашем факултету шах је био главна друштвена игра, а међу нашим професорима-шахистима, била је и проф. Верица Недељковић, која је 1950. године на шаховској олимпијади у Дубровнику освојила златну медаљу за репрезентацију Југославије. Техника и шах су међусобно повезани и ми смо и у овом новом времену наставили да негујемо ту традицију. Овај догађај је један од видова подршке тој традицији. Поред Трансатлантског купа, на нашем факултету се традиционално одржава и Меморијални турнир „Верица и Срећко Недељковић“ , истакао је, између осталог, проф. Владимир Поповић.

Европско првенство је ушло у саму завршницу, а да ли Србија може да очекује и једну од медаља питали смо координатора Европске шаховске уније за такмичење у нашој земљи и интернационалног шаховског судију, господина Небојшу Баралића. 

„Троје такмичара из Србије се већ пласирало међу десет најбољих који се боре за медаљу. До краја такмичења остало је још два кола и видећемо да ли ће до бити неких промена до краја турнира“, рекао је наш саговорник.

Додао је да се такмичење одвија по стандардном, швајцарском принципу. „Игра се укупно девет кола, а на првенству учествују све европске државе и око хиљаду младих такмичара. Србија има 30 учесника, који су стационирани на три локације: 19 такмичара игра на Машинском факултету Униврзитета у Београду, 9 на Природно Математичком факултету Универзитета у Новом Саду, а двоје такмичара у Шаховском удружењем „Школарац“у Нишу“, навео је господин Баралић.

Главни организатор такмичења у Србији је Шаховски савез Србије.

(Извор: Машински факултет)

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.