Конференција EECAM21: Материјали који мењају свет – Нова искуства и изазови

Источноевропска конференција о адитивно произведеним материјалима – EECAM21 (East European Conference on Additive Materials), званично је отворена на Машинском факултету у Београду.

Скуп се одржава у оквиру европског Хоризонт 2020 SIRAMM твининг пројекта, а организатори су  Универзитет у Београду, Политехнички универзитет из Темишвара (Румунија), Институт за физику и материјале из Брна (Чешка), Универзитет у Парми (Италија) и Норвешки универзтет за науку и технологију, Трондхајм, институције које и учествују у овом пројекту.

У име организатора, учеснике конференције су поздравили професор емеритус, др Александар Седмак  и проф. др Liviu Marsavina са Политехничког универзитета из Темишвара, који је представио SIRAMM пројекат, чији је циљ јачање истраживања у области адитивне производње.

Током тродневног скупа, који се одржава од 2. до 4. септембра, биће речи о напретку адитивних производних технологија и новим искуствима у овој области, као и проблемима карактеризације адитивно произведених материјала за традиционалне, као и за напредне примене.

Посебно је наглашена улога услова и параметара адитивне производње 3Д штампањем, односно коначна поузданост и сигурност произведених материјала, нарочито оних који се користе у носивим апликацијама. Ради бољег упознавања са практичним проблемима, компанија 3Д Република ће одржати посебну, демо секцију.

На овогодишњем EECAM21 биће представљено укупно 40 радова. Радни део скупа почео је уводним излагаљем  проф. др Dan Stoia (Politehnica University Timisoara, Romania) на тему „Mechanical Properties and geometric aspects in Selective Laser Sintering“.

Посебно су интеренсантни и радови: проф. др  Roberto Brighenti (University of Parma, Italy), „Numerical modeling of AM processes“; проф. др Огњена Пековића (Универзитет у Београду) „Additive Manufacturing in Aerospace Industry: Present and Future“; као и рад проф. др Chao Gao (NTNU, Norway) на тему „Design advanced interlocked structures via machine learning approach“.

Првог дана конференције,  учесници су имали прилику да се упознају и са иновативним пројектима студентског тима „Беоавиа“ који се бави дизајнирањем и израдом беспилотних летелица и ракета и  успешно представља Машински факултет и Универзитет у Београду на престижним међународним такмичењима студената ваздухопловства. Такође, били су у прилици да обиђу и истраживачке капацитете Машинског факултета и посете Лабораторију за испитивање нових материјала, као и Лабораторију за оптичка мерења.

Због актуелне епидемиолошке ситуације у свету, конференција се одржава уз непосредно учешће 50 стручњака из земље и иностранства и додатних 100 учесника који рад скупа прати онлајн.

Основни циљ конференције је промовисање и успостављање међународне научне сарадње и размена знања о адитивно произведеним материјалима и сродним дисциплинама, као и публиковање заједничких радова и учешће на конкурсима за финансирање истраживања из ове области.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.