Delegacija Mašinskog fakulteta u poseti Inženjerskom centru ZF u Pančevu

Predstavnici Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu nedavno su posetili kompaniju ZF Srbija u Pančevu, gde su imali priliku da obiđu najsavremeniji inženjerski centar i  upoznaju se s visoko inovativnim proizvodima divizije E-mobilnosti koji se razvijaju i testiraju u tom centru.

ZF Srbija je u sredu ugostila visoku srpsko-nemačku delegaciju, koja je boravila u  radnoj poseti ovoj kompaniji u okviru koje je organizovan i obilazak istraživačkog centra koji zapošljava blizu 100 inženjera različitih profila.

Pored visoke srpsko-nemačke delegacije, u kojoj su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rukovodilac istraživanja i razvoja e-divizije ZF-a Otmar Šarer, direktor ZF Srbija Milan Grujić i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, obilasku istraživačkog centra, kao gosti kompanije ZF,  prisustovali su i predstavnici Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta.

U delegaciji Mašinskog fakulteta bili su prof. dr Radivoje Mitrović, aktuelni dekan, prof. dr Vladimir Popović, novoizabrani dekan i prof. dr Marko Miloš, mentor Formula student tima „Drumska strela“, koji se bavi projektovanjem i izradom trkačkih vozila klase Formula student i čiji je generalni sponzor upravo kompanija ZF Srbija.

Vučić: Važna saradnja ZF s Mašinskim fakuletom u Beogradu

Posle obilaska inženjerskog centra predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će Srbija  zajedno s nemačkim partnerima stvarati budućnost evropske automobilske industrije. „Hibridni volvo i električni mercedes koje sam video ne bi postojali bez učešća Srbije, jer oba pogonska motora dolaze iz Srbije“, rekao je on.

Istakao je da je važno to što ZF sarađuje sa Tehničkom školom u Pančevu i Mašinskim fakultetom u Beogradu i ponovo ukazao na značaj dualnog obazovanja.

Podsetio je da su zemlje poput Nemačke, Austrije i Švajcarske uspešnije od drugih upravo zbog dualnog obrazovanja i poručio da i Srbija mora da ide tim putem, ukoliko želi da uhvati korak sa svetom. „To je ono što dovodi razvojne kompanije u zemlju“, rekao je on.

„Nadam se da će ZF nastaviti ulaganje u Srbiju, a mi ćemo uvek biti tu da pomognemo“, rekao je Vučić i naveo da se ponosi time što je država novcem i na druge načine pomogla ubrzanju razvoja projekata u kompaniji ZF Srbija.

Nemačka kompanija ZF (Cet-Ef) otvorila je polovinom 2019. godine, u Severnoj poslovnoj zoni u Pančevu, fabriku za proizvodnju auto-delova i komponenti za auto-industriju. U drugoj fazi ulaganja ZF je opredelio dodatna sredstva u iznosu od 35,6 miliona evra za izgradnju i opremanje ZF inženjerskog centra Pančevo.

ZF Srbija inženjerski centar Pančevo obuhvata 3000 m2 kancelarijskog i konferencijskog prostora i test centar od 3600 m2, a u njemu trnutno radi blizu 100 inženjera iz Nemačke i  Srbije. Multidisciplinarni inženjerski tim, u ovom razvojnom centru bavi se razvojem sistema novih proizvoda divizije e-mobilnosti, dizajnom električnih motora, pogona sa električnom vučom, razvojem pogonskih osovina, te softverskom kalibracijom, testiranjem i validacijom.

U sklopu test centra, u koji je uloženo 20 miliona evra savremene opreme za testiranje, nalazi se 16 prostorija za ispitivanje i verifikaciju električnih mašina, te ispitivanje izdržljivosti i performansi u aktivnom i pasivnom režimu rada, kao i validacija celokupnog sistema.

**********************

 

 

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.