Panel 33: Primeri najbolje prakse Industrije 4.0 u Srbiji i Nemačkoj  

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, nemačka kompanija FESTO i kompanija Servoteh iz Beograda, poreknuli su inicijativu za formiranje radne grupe i početak razgovora s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS o definisanju studijskog programa Industrija 4.0 na osnovnim akademskim studijama mašinskog inženjerstva.

To je jedan od  rezultata 33. Bilateranog panela Nemačka – Srbija koji je na temu „Najbolja praksa Industrije 4.0“, nedavno održan u Beogradu, u organizaciji Mašinskog fakulteta, nemačke kompanije FESTO Didactic i kompanije Servoteh (www.servoteh.rs), koja je bila domaćin skupa.

Osnovna ideja ovog, kao i narednih bilateralnih panela je razmena znanja, iskustava i najbolje prakse u oblasti Industrije 4.0 u domenu nacionalnih programa za I4.0, visoko-školskog obrazovanja  i naučnih istraživanja i konačno, primene ovog koncepta u industriji, posebno za SMEs, što je na ovom skupu i ostvareno.

S tim u vezi, učesnici panela su ukazali i na važnost skorog pokretanja razgovora s  Ministarstvom privrede i Privrednom komorom Srbije o opercionalizaciji Platforme za Industrju 4.0 u Srbiji.

Učesnike je putem video poruke pozdravila ministarska privrede RS  Anđelka Atanacković koja je istakla da se elementi Industrije 4.0 primenjuju u proizvodnoj i prerađivačkoj industriji u Srbiji. Najzastupljeniji elemeti su  kompjutersko planiranje i upravljanje proizvodnom – 35%, robotika – 12%, nanotehnologije – 2,8%, aditivna proizvodnja – 2,1%. Napominjući da je privatni sektor na početku puta za Industriju 4.0, ona je podsetila da su  dititalni modeli poslovanja podržani digitalnim alatima imali odlučujuću ulogu u očuvanju radnih mesta u našoj zemlji tokom pandemije covid-19.

Skupu se obratio i prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakuleta u Beogradu, koji je podsetio da je MF među prvima prepoznao značaj koncepta Industrija 4.0 za privredni i ekonomski razvoj zemlje i da od 2015. godine predano radi na stvaranju nacionalnog pokreta za Industriju 4.0 i novom konceptu industrijalizacije Srbije.

Gospodin Saša Simović, sertifikovani trener za I4.0 u nemačkoj kompaniji FESTO i gospodin Ivan Zekavica iz kompanije  FESTO Srbija, predstavili su svoje organizacije i istakli značaj svih aktivnosti u oblasti Industrija 4.0 u Srbiji.

Domaćin skupa, vlasnik kompanije Servoteh Nenad Jeraković je u svom uvodom izlaganju istakao da je Industrija 4.0 sastavni deo te kompanije, njenog poslovno-proizvodnog modela, a posebno mašina koje isporučuje kupcima. S tim u vezi, on je naveo da se Servoteh bavi projektovanjem, proizvodnjom i puštanjem u rad različitih sistema automatizacije zasnovnih na konceput I4.0 – mašina, proizvodnih linija i kompletnih proizvodnih postrojenja u različitim insustrijama.

Radni deo skupa započeo je sednicom o nacionalnim strategijama za industriju 4.0 u Nemačkoj i Srbiji, a veliku pažlju učesnika pruvuklo je predavanje g. Saše Simovića na temu Germany national strategy for Industry 4.0.

On je podsetio da je Nemačka u januaru 2012. godine usvojila svoju nacionalnu platformu za Industriju 4.0 , a da su njeno upravljanje preuzeli Ministarstvo privrede (gde koncept Industrije 4.0 treba primeniti) i Ministarstvo obrazovanja (obezbediti modele obrazovanja za tehničare i inženjere koji će raditi u firmama koje primenjuju Industriju 4.0.

„Isti tim koji upravlja navedenom platformom u Nemačkoj, 2019. godine je doneo novi dokument – Vision for Industry 4.0 of Gemany 2030. Suština ovog dokumenta je da Nemačka 2030. godine ima Smart Industry baziranu na Smart Factory, što je definisano akcionim planom i mapom puta za ostvarivanje tog cilja“, istakao je Simović.

On je podsetio  da se od 2018. godine na nivou Evropske unije organizuje godišnji Digitalni samit, koji finansijski podstiče digitalizaciju prvirede i društva članica EU u kojima se realizuju nacionalni programi za Industriju 4.0.

U izlaganju pod nazivom  FESTO approach of education for Industry 4.0, gospodin Simović je predstavio školski sistem za Industriju 4.0 koji je razvila ta kompanija. „Od 43 elementa koji čine Industriju 4.0, FESTO didaktika ima 40 razvijenih elemenata koji služe kao edukacione platforme za obrazovanje inženjera i tehničara“, naveo je on. Kada je reč o istraživanjima, FESTO ima izuzetno razvijenu saradnju u oblasti inteligentnih komponenti, Digital Twin tehnologija za inženjerstvo, sajber-fizičkih proizvodnih sistema, povezivanja i analitike podataka, mašinskog učenja i kreiranja vrednosti i interakcije čovek – mašina.

Prof. dr Vidosav Majstorović je održao predavanje na temu  Platform for Industry 4.0 – Serbian’s approach, tokom kojeg je predstavio Platformu Industrija 4.0 za Srbiju, dokument koji je usvojen na 4. Međunarodnoj konferenciji o Industriji 4.0, u  junu 2019. godine i predstavlja Nacionalni program Industrije 4.0 za Srbiju.

U nastavku skupa, učesnici su imali priliku da se upoznaju s primerima najbolje prakse Industrije 4.0 kompaniji Servoteh i Eurocom Siemens.

O Industry 4.0 in practice of Servoteh, govorio je gospodin Nenad Jeraković. Servoteh je primer domaće kompanije, koja radi po konceptu Industrija 4. Istraživanja, razvoj i proizvodnja inženjerskih proizvoda u toj kompaniji takođe su zasnovani na konceptu I4.0.  Njihove mašine koje se koriste u automobilskoj, avio, papirnoj i vojnoj industriji, metalurgiji i industriji pakovanja i hrane, poseduju elemente Industrije 4.0 koji obuhvataju:  automatizaciju (mašina kao sajber fizički sistem), povezivanje  (horizontalna i vertikalna integracija), cloud računarstvo, IoT (IioT) i analizu velikih skupova podataka (prediktivno održavanje mašina)

Aleksandar Vidojković iz Eurocom Siemens, govorio je na temu Industry 4.0 for SMEs – examples for Siemens.  On je predstavio Siemens-ov koncept holističkog digitalnog preduzeća, koji može da se koristi za SMEs model Industrije 4.0; Solid Egde (mašinsko i elektro projektovanje, simulacije, proizvodnja, tehnička dokumentacija i upravljanje podacima i rad u cloud okruženju); NX (kolaborativno projektovanje i proizvodnja i aditivne tehnologije; Teamcenter (PLM za Industriju 4.0) i Simcenter (analiza konačnih elemenata).

Zbog pandemije covid-19 panel je održan u onlajn formatu, a skup je pratilo 42 učesnika iz Srbije, Nemačke i drugih zemalja.

Naredni, 34.Bilateralni panel SAD – Srbija zakazan je za 15. septembar, a zatim slede 35. Bilaterani panel Švajcarska – Srbija (06. oktobar) i 36. Bilaterani panel Japan – Srbija (16. novembar), kao i niz bilateralnih skupova sa partnerima iz Austrije, Češke, Rumunije, Italije, Francuske. Planirani su i skupovi  u saradnji s  Univerzitetom u Novom Pazaru, Stomatološkim fakultetom u Beogradu i dr.

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.