Панел 33: Примери најбоље праксе Индустрије 4.0 у Србији и Немачкој  

Mашински факултет Универзитета у Београду, немачка компанија FESTO и компанија Servoteh из Београда, порекнули су иницијативу за формирање радне групе и почетак разговора с Министарством просвете, науке и технолошког развоја РС о дефинисању студијског програма Индустрија 4.0 на основним академским студијама машинског инжењерства.

То је један од  резултата 33. Билатераног панела Немачка – Србија који је на тему „Најбоља пракса Индустрије 4.0“, недавно одржан у Београду, у организацији Машинског факултета, немачке компаније FESTO Didactic и компаније Servoteh (www.servoteh.rs), која је била домаћин скупа.

Основна идеја овог, као и наредних билатералних панела је размена знања, искустава и најбоље праксе у области Индустрије 4.0 у домену националних програма за И4.0, високо-школског образовања  и научних истраживања и коначно, примене овог концепта у индустрији, посебно за SMEs, што је на овом скупу и остварено.

С тим у вези, учесници панела су указали и на важност скорог покретања разговора с  Министарством привреде и Привредном комором Србије о оперционализацији Платформе за Индустрју 4.0 у Србији.

Учеснике је путем видео поруке поздравила министарска привреде РС  Анђелка Атанацковић која је истакла да се елементи Индустрије 4.0 примењују у производној и прерађивачкој индустрији у Србији. Најзаступљенији елемети су  компјутерско планирање и управљање производном – 35%, роботика – 12%, нанотехнологије – 2,8%, адитивна производња – 2,1%. Напомињући да је приватни сектор на почетку пута за Индустрију 4.0, она је подсетила да су  дититални модели пословања подржани дигиталним алатима имали одлучујућу улогу у очувању радних места у нашој земљи током пандемије covid-19.

Скупу се обратио и проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факулета у Београду, који је подсетио да је МФ међу првима препознао значај концепта Индустрија 4.0 за привредни и економски развој земље и да од 2015. године предано ради на стварању националног покрета за Индустрију 4.0 и новом концепту индустријализације Србије.

Господин Саша Симовић, сертификовани тренер за И4.0 у немачкој компанији FESTO и господин Иван Зекавица из компаније  FESTO Србија, представили су своје организације и истакли значај свих активности у области Индустрија 4.0 у Србији.

Домаћин скупа, власник компаније Servoteh Ненад Јераковић је у свом уводом излагању истакао да је Индустрија 4.0 саставни део те компаније, њеног пословно-производног модела, а посебно машина које испоручује купцима. С тим у вези, он је навео да се Servoteh бави пројектовањем, производњом и пуштањем у рад различитих система аутоматизације засновних на концепут И4.0 – машина, производних линија и комплетних производних постројења у различитим инсустријама.

Радни део скупа започео је седницом о националним стратегијама за индустрију 4.0 у Немачкој и Србији, а велику пажљу учесника прувукло је предавање г. Саше Симовића на тему Germany national strategy for Industry 4.0.

Он је подсетио да је Немачка у јануару 2012. године усвојила своју националну платформу за Индустрију 4.0 , а да су њено управљање преузели Министарство привреде (где концепт Индустрије 4.0 треба применити) и Министарство образовања (обезбедити моделе образовања за техничаре и инжењере који ће радити у фирмама које примењују Индустрију 4.0.

„Исти тим који управља наведеном платформом у Немачкој, 2019. године је донео нови документ – Vision for Industry 4.0 of Gemany 2030. Суштина овог документа је да Немачка 2030. године има Smart Industry базирану na Smart Factory, што је дефинисано акционим планом и мапом пута за остваривање тог циља“, истакао је Симовић.

Он је подсетио  да се од 2018. године на нивоу Европске уније организује годишњи Дигитални самит, који финансијски подстиче дигитализацију првиреде и друштва чланица ЕУ у којима се реализују национални програми за Индустрију 4.0.

У излагању под називом  FESTO approach of education for Industry 4.0, господин Симовић је представио школски систем за Индустрију 4.0 који је развила та компанија. „Од 43 елемента који чине Индустрију 4.0, FESTO дидактика има 40 развијених елемената који служе као едукационе платформе за образовање инжењера и техничара“, навео је он. Када је реч о истраживањима, FESTO има изузетно развијену сарадњу у области интелигентних компоненти, Digital Twin технологија за инжењерство, сајбер-физичких производних система, повезивања и аналитике података, машинског учења и креирања вредности и интеракције човек – машина.

Проф. др Видосав Мајсторовић је одржао предавање на тему  Platform for Industry 4.0 – Serbian’s approach, током којег је представио Платформу Индустрија 4.0 за Србију, документ који је усвојен на 4. Међународној конференцији о Индустрији 4.0, у  јуну 2019. године и представља Национални програм Индустрије 4.0 за Србију.

У наставку скупа, учесници су имали прилику да се упознају с примерима најбоље праксе Индустрије 4.0 компанији Servoteh и Eurocom Siemens.

О Industry 4.0 in practice of Servoteh, говорио је господин Ненад Јерaковић. Servoteh је пример домаће компаније, која ради по концепту Индустрија 4. Истраживања, развој и производња инжењерских производа у тој компанији такође су засновани на концепту И4.0.  Њихове машине које се користе у аутомобилској, авио, папирној и војној индустрији, металургији и индустрији паковања и хране, поседују елементе Индустрије 4.0 који обухватају:  аутоматизацију (машина као сајбер физички систем), повезивање  (хоризонтална и вертикална интеграција), cloud рачунарство, IoT (IioT) и анализу великих скупова података (предиктивно одржавање машина)

Александaр Видојковић из Eurocom Siemens, говорио је на тему Industry 4.0 for SMEs – examples for Siemens.  Он је представио Siemens-ов концепт холистичког дигиталног предузећа, који може да се користи за SMEs модел Индустрије 4.0; Solid Egde (машинско и електро пројектовање, симулације, производња, техничка документација и управљање подацима и рад у cloud окружењу); NX (колаборативно пројектовање и производња и адитивне технологије; Teamcenter (PLM за Индустрију 4.0) и Simcenter (анализа коначних елемената).

Због пандемије covid-19 панел је одржан у онлајн формату, а скуп је пратило 42 учесника из Србије, Немачке и других земаља.

Наредни, 34.Билатерални панел САД – Србија заказан је за 15. септембар, а затим следе 35. Билатерани панел Швајцарска – Србија (06. октобар) и 36. Билатерани панел Јапан – Србија (16. новембар), као и низ билатералних скупова са партнерима из Аустрије, Чешке, Румуније, Италије, Француске. Планирани су и скупови  у сарадњи с  Универзитетом у Новом Пазару, Стоматолошким факултетом у Београду и др.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.