Завршен пријемни испит: Више од хиљаду младих у трци за индекс МФ

Другог дана пријемног испита за упис у прву годину ОАС на Машинском факултету, тест из математике полагали су кандидати који су конкурисали  на студијски програм Машинско инжењерство. За једно од укупно 620 предвиђених места (520 буџет и 100 самофинансирање) надметало се  972 будућих бруцоша.

Због великог броја кандидата, пријемни испит је организован у 26 просторија на факултету, а о томе да све протекне у најбољем реду и у интересу будућих студената, бринуло је 70 асистената и доктораната Машинског факултета.

Иако је пре испита међу кандидатима било позитивне треме, већина је сагласна да задаци на тесту нису били много тешки и да су имали довољно времена за рад.  Док чекају да буду објављени прелиминарни резултати, са некима од њих разговарамо о мотивима који су их определили да упишу студије машинства.

Маша Поповић, матуранткиња Шабачке гимназије, где је иначе завршила друштвено-језички смер, каже да није необично што се определила за машинство, јер се током школовања заинтересовала за биомедицинско инжењерство. „Машински факултет је један од ретких факултета који имају овај смер и свакако ћу после основних студија наставити школовање у том правцу“, каже Маша.

„Двоумио да ли да упишем Машински или Саобраћајни факулет, али сам се ипак одлучио за машинство, првенствено због великог броја смерова на мастер студијама. То ће ми свакако олакшати одлуку у ком правцу да наставим школовање после основних студија“, каже Данило Петровић, матурант Пете београдске гимназије. Сличног мишљења је и његова колегиница Николина Шормаз, такође ученица Пете београдске гимназије, која наводи да је биомедицинско инжењерство, основни разлог што је уписала Машински факултет.

„Машински факултет ме је привукао пре свега због математике која је у основи машинства, а и од колега који већ студирају чуо сам све најбоље о организацији наставе на факултету“,  каже Матеја Тошић, матурант Техничке школе у Чачку.

Михајло Марковић из Чачанске гимназије каже да је машинство био његов први избор и да није имао недоумица око тога шта ће да студира. „Машински факултет је цењен и код нас и у свету и отвара много могућности на професионалном плану“, истиче Михајло. Никола Василијевић, такође ученик Чачанске гимназије, као један од основних мотива да упише Машински факултет наводи могућност брзог запослења након студија и сматра да је Машински факултет у том смислу веома перспективан.

Пријемни испит у среду су полагали и кандидати који су се определили за студијски програм Информационе технологије у машинству. На овом програму биће уписано укупно 60 студената, 20 на терет буџета и 40 самофинансирајућих. У трци за индекс Машинског факултета на овом студијском програму учествовало је 169 будућих бруцоша.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.