Пријемни испит на МФ: Тест из математике први полагали будући студенти ИТ у машинству

На Машинском факултету у Београду почео  је пријемни испит за упис у прву годину основних академских студија. Пријемни из математике данас је полагало 169 кандидата који су се определили за студијски програм Информационе технологије у машинству. На овом програму биће уписано укупно 60 студената, 20 на терет буџета и 40 самофинансирајућих. У четвртак, 1. јула, пријемни полажу кандидати који су се определили за студијски програм програм Машинско инжењерство. За једно, од укупно 620 места (520 буџет и 100 самофинансирање) на овом студијском програму конкурисало је 972 кандидата.

Машински факултет је и ове године један од најтраженијих факултета међу младима. На то је утицало више фактора. На првом месту, Машински факултет нуди широк спектар специјалности која су интересантна, иновативна и доносе корист не само студентима који заврше факултет већ и целом друштву. С друге стране, машински инжењери су веома тражени на тржишту рада и после дипломирања брзо нађу запослење.

Будући бруцоши наводе и следеће чињенице: поред великог броја буџетских места и два студијска програма на ОАС (ИТ у машинству и Машинско инжењерство),  Машински факултет нуди и широку лепезу различитих смерова на мастер академским студијама, добар је спој теорије и праксе и има диплому признату свуда у свету.

После пријемног испита утисци су различити, али за већину кандидата тест из математике није био тежак. То потврђују и наши млади саговорници.

„Задаци су били очекивани и свакако нису били тешки за све који су се озбиљно спремали за пријемни испит“, каже Милица Ћирковић, матуранткиња Земунске гимназије. За Машински факултет се одлучила јер воли математику, а то је једна од кључних научних дисциплина које се изучавају на факултету.

Тест из математике није био тежак ни Милошу Николићу, доскорашњем ученику ЕТШ „Никола Тесла“ из Београда.  „За Машински факултет сам се определио првенствено због тога што основне студије трају три године, а студијски програм ИТ у машинству ми отвара могућност да се запослиним одмах после дипломирања“, истиче Милош.

„На тесту није било изненађења. Задаци су били у складу са задацима који су садржани у збирци за припрему пријемног испита и које смо вежбали током припремне наставе.  У том смислу, очекујем да ће већина колега добро урадити пријемни испит“, каже Михајло Стојановић, матурант Пожаревачке гимназије. Он се одлучио за студије машинства првенствено због новог смера ИТ у машинству.  „Веома ми се допао концепт тог студијског програма и зато сам одлучио да конкуришем на Машински факултет“, наводи Михајло.

 

 

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.