Priče iz Skriptarnice: „Zlatno doba“ izdavaštva Mašinskog fakulteta

Mašinski fakultet u Beogradu ima bogatu izdavačku tradiciju. U izdanju beogradskog „Mašinca“ proteklih decenija  štampan je veliki broj udžbenika, priručnika, zbirki zadataka, praktikuma, monografija itd.

Počeci izdavačke delatnosti na Mašinskom fakultetu vezuju se za 1948. godinu, kada je Fakultet započeo svoj samostalan rad i misiju obrazovanja mašinskih inženjera. Prva štampana izdanja bile su skripte koje su sadržale materijale sa predavanja i vežbi. Retke knjige tadašnjih profesora štampane su u izdanju postojećih izdavačkih kuća.

U vreme intenzivnog industrijskog razvoja nekadašnje Jugoslavije, 60-tih i 70-tih godina, Mašinski fakultet u Beogradu bio je nukleus razvoja obrazovanja i primenjenih istraživanja u oblasti mašinstva. Taj razvoj pratila je bogata udžbenička i stručna literatura, koja je bila tražena ne samo u Srbiji, nego i u svim bivšim republikama.

„Svojevremeno su knjige Mašinskog fakulteta putovale poštom do svih delova nekadašnje Jugoslavije. Oko 25 hiljada naslova iz različitih oblasti mašinskog inženjerstva, godišnje je stizalo u knjižare širom Srbije, ali i u Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo, Skoplje…“, kaže u razgovoru za sajt MF, Pera Lazarević, prodavac knjiga u penziji i svedok „zlatnog doba“ izdavačke delatnosti Mašinskog fakulteta.

Od 1981. godine, kada se zaposlio na Fakultetu, pa do 1990. godine nije bilo knjižare koja nije trebovala izdanja Mašinskog fakulteta.

„Samo za jednu knjižaru otpremani su paketi od 200 do 300 knjiga, a najtraženija je bila udžbenička literatura za prvu i drugu godinu studija koja se bavila pitanjima otpornosti, elemenata, mehanike… Kada je reč o stručnoj literaturi, najpopularnije knjige su bile iz oblasti tehnologije mašinogradnje, metalnih konstrukcija, fluida i drugo. U tom periodu, neke knjige su doživele svoje 15-to,  pa i 16-to. izdanje“, navodi Lazarević.

Podseća da je Mašinski fakultet u to vreme učestvovao i na sajmovima knjiga u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani… „Naš štand je uvek bio izuzetno posećen. Knjige i ostalu literaturu su kupovali, ne samo knjižare,  nego i mnoga preduzeća… Jedva smo stizali da proknjižimo sve prodate primerke“, kaže naš sagovornik.

Veliko interesovanje za izdanja Mašinskog fakulteta objašnjava prvenstveno kvalitetom sadržaja, ali i činjenicom da su studije mašinstva u to vreme bile veoma popularne među mladima.

„Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, industrija je funkcionisala punom parom. Mlade inženjere je nakon diplomiranja čekao siguran posao. S druge strane, razvoj industrije je zahtevao kontinuirano usavršavanje stručnjaka u privredi. Sve to je uticalo na veliku potražnju udžbenika i drugih stručnih izdanja čiji su autori bili vrhunski profesori i svetski priznati stručnjaci u mnogim oblastima mašinskog inženjerstva“, ističe Lazarević.

Pera je svoj radni vek na Mašinskom fakultetu proveo kao prodavac knjiga u čuvenoj Skriptarnici fakulteta, ali i kao aktivni učesnik u nastajanju novih i obnavljanju starih izdanja. U saradnji sa profesorima autorima i Komisijom za izdavačku delatnost Mašinskog fakulteta radio je tehnički deo posla, prikupljao i pripremao potrebnu dokumentaciju za štampanje knjiga i slično.

„Sa svim predsednicima Komisije sam dobro sarađivao. Prof. dr Martin Bogner je bio posvećen poslu i izuzetno zahtevan kada je reč o prodaji knjiga. Posle njega na čelo Komisije došao je prof. Nedeljko Plavšić, a zatim i prof. Aleksandar Obradović koji je izdavaštvo MF podigao na viši nivo.  Aktuelni predsednik Komisije za izdavačku delatnost, prof. dr Milan Lečić je posvećen cilju da izdavaštvo Mašinskog fakulteta bude još vidljivije i dostupnije široj publici“, kaže naš sagovornik.

Savremeno tehnološko doba donosi nova inženjerska znanja. U tom kontekstu, udžbenička i stručna literatura, predstavljaju važnu komponetu unpaređenja kvaliteta nastavnog procesa i jedan su od važnih stubova na kojima se gradi uspeh Mašinskog fakulteta. Udžbenici se stalno usavršavaju i dopunjuju u skladu s novim tehnološkim zahtevima.

Da bi izdavačka delatnost Mašinskog fakulteta bila dostupnija većem broju čitalaca,  Komisija za izdavačku delatnost je sve knjige sistematizovala po naučnim oblastima i predstavila u ELEKTRONSKOM KATALOGU na sajtu Fakulteta. Posle nedavnog popisa knjiga koje su štampane pre 30-tak godina i nisu više aktuelne, Komisija je došla na ideju da i ta izdanja ponudi zainteresovanim čitaocima uz simobličnu cenu od 50 do 100 dinara.

„Poslednjih godina primetno raste interesovanje za izdanja MF. Najtraženiji naslovi su „Hidraulične turbine“, prof. Benešeka i „Hemijski tragovi, HAARP i potpuna dominacija na planeti Zemlji“, Elane Friland. Knjige često šaljemo brzom poštom u sve delove Srbije, ali i u zemlje u okruženju.  Sledeći korak je uspostavljanje saradnje s drugim izdavačkim kućama i širenje prodajne mreže. Svi potencijalni partneri su dobro došli“, poručuje na kraju Pera Lazarević.

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.