Bilateralni panel Slovačka – Srbija: Dobar okvir za razmenu znanja i iskustva o I4.0

„Nabolja praksa industrije 4.0“  je osnovna tema je 32. bilateralnog panela Slovačka – Srbija koji je nedavno održan u organizaciji Mašinskog fakulteta u Beogradu i Fakulteta za proizvodne tehnologije iz Prešova u Slovačkoj. Zbog pandemije Covid-19 skup je održan u onlajn formatu, a događaj je pratilo 38 učesnika iz Srbije, Slovačke i drugih zemalja.

Učesnici su se saglasili u oceni da su bilateralne panel diskusije na temu industrije 4.0 dobar okvir za razmenu znanja i iskustava na nacionalnom nivou. Za Srbiju su posebno važna iskustva Slovačke u primeni I4.0  u automobilskoj industriji, koja učestvuje sa 50% u BDP slovačke industrije, istaknuto je na skupu,  na kojem su otvorena nova istraživačka pitanja i stvorene mogućnosti za definisanje zajedničkih istraživačkih projekta.

Učesnike su pozdravili prof. dr Predrag Elek, prodekan za međunardnu saradnju Mašinskog fakulteta i prof. dr Lucia Knapčikova, prodekan za međunarodnu saradnju Fakulteta za proizvodne tehnologije iz Prešova. Predstavljajući obrazovne i istraživačke kapiciteta svojih fakulteta oni su ukazali i na  značaj koncepta Industrije 4.0 za obrazovanje inženjera i indsutrijska istraživanja.

Radni deo skupa započeo je sednicom o nacionalnim strategijama za industriju 4.0 i uvodnim predavanjem Martina Morhaca, predsednika borda SOVA Digital na temu  “Introduction to Industry 4.0 progress in Slovakia”. Slovačka je svoj nacionalni Program za Industriju 4.0 usvojila 2016. godine, pod nazivom ’’Smart industry concept for Slovakia’’, u okviru Ministarstva ekonomije. Sada je u toku realizacija operativnog Akcionog plana ovog programa u čijem je fokusu SMEs, posebno u automobilskoj industriji, koja je u Slovačkoj veoma razvijena. O tome najbolje govori prisustvo vodećih komapnija, kao što su Volkswagen, PSA Peugeot Citroën,  Kia Motors i  Jaguar Land Rover… Za ove proizvođače automobila, po konceptu I4.0, radi  više od 300 dobavljača.  Sličan model SCM 4.0, kroz platforme za upravljanje dobavljačima, mogao bi da se primeni i u Srbiji.

Prof. dr Vidosav Majstorović predstavio je Platform for Industry 4.0 – Serbian’s approach. On je podsetio da je 37 najrazvijenijih zemalja u svetu svoje nacionalne programe za Industriju 4.0 donelo između 2012. i 2019. godine, a da je Srbija, kao 38. zemlja, svoju Platformu I4.o definisala u junu 2019. godine na the Four Manufacturing Summit EU-USA-East Far-Serbia / the 4th International Conference on the Industry 4.0 model for Advanced Manufacturing.  „Platforma je  definsana kao strateški okvir za rad donosioca odluka, univerziteta i privrede, za sistematski razvoj i primenu Industrije 4.0 u našoj industriji. Ovaj dokumet je deo Industrijske politike Srbije 2020-2030. godina, gde Industrija 4.0 predstavlja jedan od strateških pravaca razvoja“, istakao je prof. Majstorović.

Prof. dr. Andrea Sutova sa Tehničkog univerziteta u Košicama održala je predavanje pod nazivom „Learning Needs Determination for Industry 4.0 Maturity Development in Automotive Organisations in Slovakia“. Ona je izložila model za ocenu zrelosti Industrije 4.0 u primeni u fabrikama iz automobilske industrije u Slovačkoj. Ovaj model istražuje nivo zrelosti u šest dimenzija, sa posebnim osvrtom na Q4.0, koji se analizira kroz devet karakteristika. Najbolje rezultate u oblasti QM su organizacije pokazale u primeni AI i senzorske tehnologije za QM.

Naredna, druga sednica, bila je posvećena primerima najbolje prakse Industrije 4.0 u Srbiji i Slovačkoj u okviru koje su održana dva predavanja. Tokom predavanja pod nazivom „MES model in industry practice – one research koje je pripremio Vojin  Vukadinović, izvršni direktor za razvoj, digitalne komunikacije i IT kompanije Metalac iz Gornjeg Milanovca, a izložio prof. Vidosav Majstorović, bilo je reči o projektu koji se odnosi se na razvoj digitalnog MES modela za online upravljanje radnim nalogom u proizvodnji posuđa, na bazi integracije sa ERP modelom. Ovaj projekat ulazi u fazu primene u ovoj organizaciji.

„Digitalization of assembly line and digital twin, naziv je predavanja koje održao Robin Mitana iz Sova Group. On je naveo da je po konceptu Industrije 4.0 za fabriku kompresora za hlađenje, razvijen je i primenjen ovaj model u industrijskim uslovima. Realizacija projekta je izvršena kroz dvanaest faza, a ’’digital twin’’ im je pomogao da otkriju uska grla na liniji montaže, pre stvarnog procesa. Ceo sistem se online prati a kroz sistem izveštavanja se prate svi parametri linije montaže.

Osnovna ideja ovog i budućih bilateranih panela je prvenstveno razmena znanja i iskustava između zemalja organizatora i to kroz primere najbolje prakse u definisanju nacionalnih programa Industrija 4.0, visokoškolskog obrazovanja i naučnih istraživanja u ovoj oblasti i konačno samu primenu ovog koncepta u industriji, posebno u SMEs.

Naredni, 33. bilateralni panel o Industriji 4.0  Nemačka – Srbija zakazan je za 9. jul 2021. godine. Posle letenje pauze, 15. septembra biće održan i 34. bilateralni panel I4.0 SAD-Srbija, a 6. oktobra i 35. bilateralni panel I4.0 Švajcarska – Srbija.  Zatim sledi serija bilateralnih skupova sa partnerima iz Austrije,  Češke, Rumunije, Italije, Francuske, kao i skupovi   koji će biti organizovani u saradnji s  Univerzitetom u Novom Pazaru, Stomatološkim fakultetom u Beogradu i dr.

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.