Билатерални панел Словачка – Србија: Добар оквир за размену знања и искуства о И4.0

„Набоља пракса индустрије 4.0“  је основна тема је 32. билатералног панела Словачка – Србија који је недавно одржан у организацији Машинског факултета у Београду и Факултета за производне технологије из Прешова у Словачкој. Због пандемије Covid-19 скуп је одржан у онлајн формату, а догађај је пратило 38 учесника из Србије, Словачке и других земаља.

Учесници су се сагласили у оцени да су билатералне панел дискусије на тему индустрије 4.0 добар оквир за размену знања и искустава на националном нивоу. За Србију су посебно важна искуства Словачке у примени И4.0  у аутомобилској индустрији, која учествује са 50% у БДП словачке индустрије, истакнуто је на скупу,  на којем су отворена нова истраживачка питања и створене могућности за дефинисање заједничких истраживачких пројекта.

Учеснике су поздравили проф. др Предраг Елек, продекан за међунардну сарадњу Машинског факултета и проф. др Lucia Knapčikova, продекан за међународну сарадњу Факултета за производне технологије из Прешова. Представљајући образовне и истраживачке капицитета својих факултета они су указали и на  значај концепта Индустрије 4.0 за образовање инжењера и индсутријска истраживања.

Радни део скупа започео је седницом о националним стратегијама за индустрију 4.0 и уводним предавањем Martina Morhaca, председника борда SOVA Digital на тему  “Introduction to Industry 4.0 progress in Slovakia”. Словачка је свој национални Програм за Индустрију 4.0 усвојила 2016. године, под називом ’’Smart industry concept for Slovakia’’, у оквиру Министарства економије. Сада је у току реализација оперативног Акционог плана овог програма у чијем је фокусу SMEs, посебно у аутомобилској индустрији, која је у Словачкој веома развијена. О томе најбоље говори присуство водећих комапнија, као што су Volkswagen, PSA Peugeot Citroën,  Kia Motors i  Jaguar Land Rover… За ове произвођаче аутомобила, по концепту И4.0, ради  више од 300 добављача.  Сличан модел SCM 4.0, кроз платформе за управљање добављачима, могао би да се примени и у Србији.

Проф. др Видосав Мајсторовић представио је Platform for Industry 4.0 – Serbian’s approach. Он је подсетио да је 37 најразвијенијих земаља у свету своје националне програме за Индустрију 4.0 донело између 2012. и 2019. године, а да је Србија, као 38. земља, своју Платформу И4.о дефинисала у јуну 2019. године на the Four Manufacturing Summit EU-USA-East Far-Serbia / the 4th International Conference on the Industry 4.0 model for Advanced Manufacturing.  „Платформа је  дефинсана као стратешки оквир за рад доносиоца одлука, универзитета и привреде, за систематски развој и примену Индустрије 4.0 у нашој индустрији. Овај докумет је део Индустријске политике Србије 2020-2030. година, где Индустрија 4.0 представља један од стратешких праваца развоја“, истакао је проф. Мајсторовић.

Prof. dr. Andrea Sutova са Техничког универзитета у Кошицама одржала је предавање под називом „Learning Needs Determination for Industry 4.0 Maturity Development in Automotive Organisations in Slovakia“. Она је изложила модел за оцену зрелости Индустрије 4.0 у примени у фабрикама из аутомобилске индустрије у Словачкој. Овај модел истражује ниво зрелости у шест димензија, са посебним освртом на Q4.0, који се анализира кроз девет карактеристика. Најбоље резултате у области QM су организације показале у примени AI и сензорске технологије за QM.

Наредна, друга седница, била је посвећена примерима најбоље праксе Индустрије 4.0 у Србији и Словачкој у оквиру које су одржана два предавања. Током предавања под називом „MES model in industry practice – one research које је припремио Војин  Вукадиновић, извршни директор за развој, дигиталне комуникације и ИТ компаније Металац из Горњег Милановца, а изложио проф. Видосав Мајсторовић, било је речи о пројекту који се односи се на развој дигиталног MES модела за онлине управљање радним налогом у производњи посуђа, на бази интеграције са ERP моделом. Овај пројекат улази у фазу примене у овој организацији.

„Digitalization of assembly line and digital twin, назив је предавања које одржао Robin Mitana из Sova Group. Он је навео да је по концепту Индустрије 4.0 за фабрику компресора за хлађење, развијен је и примењен овај модел у индустријским условима. Реализација пројекта је извршена кроз дванаест фаза, а ’’дигитал тwин’’ им је помогао да открију уска грла на линији монтаже, пре стварног процеса. Цео систем се онлине прати а кроз систем извештавања се прате сви параметри линије монтаже.

Основна идеја овог и будућих билатераних панела је првенствено размена знања и искустава између земаља организатора и то кроз примере најбоље праксе у дефинисању националних програма Индустрија 4.0, високошколског образовања и научних истраживања у овој области и коначно саму примену овог концепта у индустрији, посебно у SMEs.

Наредни, 33. билатерални панел о Индустрији 4.0  Немачка – Србија заказан је за 9. јул 2021. године. После летење паузе, 15. септембра биће одржан и 34. билатерални панел И4.0 САД-Србија, а 6. октобра и 35. билатерални панел И4.0 Швајцарска – Србија.  Затим следи серија билатералних скупова са партнерима из Аустрије,  Чешке, Румуније, Италије, Француске, као и скупови   који ће бити организовани у сарадњи с  Универзитетом у Новом Пазару, Стоматолошким факултетом у Београду и др.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.