Panel o I4.0 u Boru: Digitalizacija kao imperativ

Na Tehničkom fakultetu u Boru nedavno je održan 29. panel o Industriji 4.0, po redu, na kojem su razmatrani najvažniji aspekti Digitalne platforme I4.0 za Srbiju i predstavljeni primeri najbolje prakse, kao i pravci budućeg razvoja.  Zbog aktuelne epidemiološke situacije u zemlji, skup je organizovan kao onlajn diskusija, a rad panela aktivno je pratio 61 učesnik iz zemlje i inostranstva – Nemačke, Slovačke, BiH.

Skup je održan u okviru svečanosti obeležavanja 60-godišnjice Tehničkog fakulteta u Boru. Ova visokoškolska ustanova je jedini fakultet Univerziteta u Beogradu lociran van sedišta matičnog univerziteta. Osnovan je 1961. godine, kao odgovor na izražene potrebe privrede za visokoobrazovanim kadrom iz oblasti rudarstva i metalurgije, u vreme dinamičnog razvoja Rudarsko‐topioničarskog basena Bor.

Organizatori i domaćini 29. Panela: (sa desna na levo) prof. dr Nada Štrbac, dekan TF, Bor; prof. dr Vidosav D. Majstorović, MF, Beograd; prof. dr Ivan Mihajlović, prodekan za naučno‐istraživački rad i međunarodnu saradnju, TF, Bor; Gordana Stijačić, novinar RTS‐a, Beograd; prof. dr Dejan Tanikić, TF, Bor.

Panel je, u ime domaćina, otvorila i sve učesnike pozdravila prof. dr Nada Štrbac, dekan Tehničkog fakulteta u Boru. Ona je tom prilikom predstavila obrazovnu i naučno-istraživačku organizaciju ove ustanove velikog renomea i ugleda.

U ime Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je 2016. godine i inicirao početak razgovora na temu Industrija 4.0 u Srbiji, učesnike je pozdravio prof. dr Vidosav D. Majstorović. Panelistima su se obratili i predstavnici Privredne komore Srbije – gospođa Vidosava Džagić, pomoćnik direktora, kao i Dejan Tošić, direktor Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog okruga.

Radni deo skupa počeo je predstavljanjem koncepta Industrije 4.0 i njenih ključnih elemenata u procesu digitalizacije nastavnog procesa i u realizaciji naučno-istraživačkog rada.  Govoreći o digitalizaciji nastavnih sadržaja na Tehničkom fakultetu u Boru, prof. dr Dragan Manasijević se posebno osvrnuo na discipline koje implicitno ili eksplicitno sadrže elemente Industrije 4.0. Projektne aktivnosti, istraživanja i publikacije istraživača sa Tehničkog fakulteta u oblasti Industrije 4.0, predstavio je prof dr Ivan Mihajlović, prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju.

Prof. dr Ivan Mihajlović, prodekan za naučno‐istraživački rad i međunarodnu saradnju daje izjavu za medije

U nastavku panela bilo je reči o direktnoj primeni elemenata Industrije 4.0 samo u nastavnom procesu,  istraživanjima i  privredi.

Gospodin Vojislav Genić, direktor “SAPWest Balkans” iz Beograda govorio je o SAP konceptu inteligentnog preduzeća. Predstavljajući integraciju SAP digitalne platforme sa “Cloud” platformom i platformom menadžmenta podataka podržanih u okviru SAP ERP‐a modela, on se osvrnuo i na korišćenje navedenog koncepta SAP Industrije 4.0 u nastavi kroz “SAP University Alliances”. Budući da je Tehnički fakultet u Boru deo ove alijanse, gospodin Genić je predstavio i rezultate u primeni SAP modula u nastavi TF.

prof. dr Dejan Tanikić izlaže svoj rad

Istraživanje na temu „Intelegentni sistemi za modeliranje parametara mašinske obrade“, koje je realizovano kroz projektne aktivnosti na Tehničkom fakultetu u Boru, predstavio je prof. dr Dejan Tanikić. Navodeći da je ovo istraživanje je veoma važno za razvoj i primenu veštačke inteligencije u Industriji 4.0, on se posebno osvrnuo na model mašinskog učenja primenom VNN za određivanje optimalnih režima rezanja..

Doc. dr Žarko Mišković predstavio je rezultate istraživanja „Industrija 4.0 i njena primena u rudarstvu“. Reč je o projektu koji je za potrebe Površinskog kopa „Kostolac“ , realizovao istraživački tim Mašinskog fakulteta u Beogradu. Tokom izlaganja, dr Mišković se posebno osvrnuo na elemente Industrije 4.0  koji mogu da se primene u rudarstvu.

Naslovni slajd prezentacije doc. dr Žarka Miškovića   

Oficijelni deo panela završen je izlaganjem prof. dr Vidosava D. Majstorovića na temu „Tehnologije Industrije 4.0 i njihova primena u medicini i stomatologiji, kao i u borbi protiv pandemije Kovid 19“.  Tom prilikom prikazan je model Zdravstvo 4.0,  kao analogija I4.0 sa elementima i strukturom podrške ICT. Posebno su navedeni elementi digitalizacije, kao podrška borbi protiv pandemije Kovid 19. Ova tema predstavlja novu oblast primene Industrije 4.0 u našoj zemlji.

Izlaganje prof. dr Vidosava Majstorovića

U konstruktivnoj diskusiji koja je usledila, učesnici su se saglasili da je 29. Panel I4.0 po svom sadržaju, kvalitetu i značaju tema opravdao očekivanja kada je reč o digitalizaciji kao imperativu sadašnjeg i budućeg razvoja naše zemlje. S tim u vezi, istaknuto je da Tehnički fakultet u Boru predstavlja, ne samo relevantnu instituciju za temu Industrija 4.0 u ovom delu naše zemlje, nego i pouzdanog partnera u mreži nacionalnih institucija za Industriju 4.0 u Srbiji. Predstavnici Tehničkog fakulteta u Boru su s velikim zadovoljstvom podržali tu inicijativu i priključili se nacionalnoj platrformi institucija za Industriju 4.0.

Naredni onlajn panel o Industriji 4.0 biće održan 20. aprila na FEFA fakultetu u Beogradu.

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.