Čačanskoj „Slobodi“ potrebni mašinski inženjeri

Kompanija „Sloboda“ AD iz Čačka zainteresovana je da razvija i unapređuje saradnju sa Mašinskim fakultetom u Beogradu u oblasti obrazovanja, ali i na realizaciji razvojnih projekata, istakao je tehnički direktor, gospodin Milovan Luković, na prezentaciji ove kompanije, koja je jedan od najznačajnijih predstavnika vojne industrije u Srbiji.

„Sloboda“ je među pet fabrika u svetu koje se bave proizvodnjom municije srednjeg i velikog kalibra. U protekle dve decenije stručnjaci ove kompanije razvili su proizvodnju više od 200 novih artikala, uglavnom u kalibrima od 20 do 155 milimetara. Kompanija zapošljava više od 2.300 radnika i kontinuirano radi na digitalizaciji i uvođenju novih tehnologija u proizvodnju što u velikoj meri doprinosi bezbednosti radnog okruženja.

„Razvojni planovi vezani su prvenstveno za potrebe Ministarstva odbrane Republike Srbije, domaćeg i svetskog tržita. Planom investicija do 2024. godine predviđeno je ulaganje od ukupno 36,6 miliona evra u razvoj kapaciteta za proizvodnju srednjih i velikih kalibara. Zato su nam potrebni stručni i visokoobrazovani kadrovi,“ naglasio je Luković.

Osvrnuvši se na buduću saradnju s Mašinskim fakultetom, on je rekao da je akcenat, prvenstveno, na školovanju inženjera mašinstva različitih specijalnosti u oblasti proizvodnog i vojnog mašinstva. Saradnja u obrazovanju predviđa i angažovanje studenata osnovnih i master studija kroz praktičnu nastavu u kompaniji i izradu završnih i master radova. Saradnja na razvojnim projektima podrazumeva aktivno učešće profesora i studenata Mašinskog fakulteta u svim fazama razvoja i proizvodnje sredstava NVO.

Prezentaciji kompanije „Sloboda“, pored članova Dekanskog kolegijuma Mašinskog fakulteta, prisustvovali su i prorektor Beogradskog univerziteta za međunarodnu saradnju, prof. dr Nenad Zrnić, koji je i korodinator DualEdu Erazums + projekta, kao i prof. dr Milorad Milovančević, član Upravnog odbora Nacionalnog akareditacionog tela.

U otvorenom i srdačnom razgovoru, učesnici su se saglasili da postoji prostor za razvoj saradnju i u oblasti obrazovanja i u domenu razvoja i primene novih tehnologija u proizvodnji. Istaknuto je da koncept studijskog programa master akademskih studija, koji sadrži i grupu izbornih predmeta, dozvoljava da se u kurikulum dodaju i teme koje su realna privredna potreba kompanije „Sloboda“. Kao jedna od opcija predložen je i model dualnog obrazovanja koji bi, prema najavama iz resornog ministarstva, od oktobra trebalo da zaživi i na fakultetima.

Učesnici su potvrdili obostrani interes za unapređenje saradnje i najavili nastavak razgovora u koje će biti uključeni i predstavnici katedara Mašinskog fakulteta kako bi se što pre definisali svi detalji buduće poslovno-tehničke saradnje.

(Izvor: Mašinski fakultet)

 

 

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.