Najbolja knjiga MF u 2020: Solarni termički sistemi

Knjiga „Solarni termički sistemi“,  autora Milana Gojaka i Nedžada Rudonje, u izdanju Mašinskog fakulteta u Beogradu, dobila je godišnju nagradu za najbolju knjigu u 2020. godini.

Povodom obeležavanja Dana Svetog Save, Mašinski fakultet u Beogradu svake godine dodeljuje nagradu za najbolju knjigu u protekloj kalendarskoj godini, čiji su autori sa Mašinskog fakulteta, a izdavač Mašinski fakultet ili druga izdavačka kuća u zemlji ili inostranstvu.

Ove godine u uži izbor za knjigu godine ušla su dva naslova: „Solarni termički sistemi“ prof. dr Milana Gojaka i doc. dr Nedžada Rudonje i „Matematika 1: udžbenik i zbirka zadataka“, grupe autora (prof. dr Ivan Aranđelović, vanr. prof. dr Aleksandar Pejčev, doc. dr Davorka Jandrlić, doc. dr Jelena Tomanović, Rada Mutavdžić i Miloš Vučić).

Odlukom većine članova Naučno-nastavnog veća Mašinskog fakulteta u Beogradu godišnja nagrada za najbolju knjigu u 2020. godini pripala je naslovu “Solarni termički sistemi“.

Reč-dve o nagrađenoj knjizi

Pitanja korišćenja energije i zaštite životne sredine postali su naročito aktuelna tema poslednjih decenija 20. veka. Održivi razvoj i promišljanje budućnosti čovečanstva u žiži su interesovanja i u prvim decenijama 21. stoleća. Sunčevo, solarno zračenje, osim toga što je uslov održanja života i primarni izvor svih drugih oblika energije na Zemlji, neiscrpni je izvor energije, čijim se neposrednim korišćenjem ne remeti ravnoteža tokova materije i energije u prirodi.

Polazeći od ovih činjenica, autori knjige „Solarni termički sitemi“ navode da je njihova osnovna namera bila da na jedan sistematičan način daju uvid u samu problematiku korišćenja solarne termičke energije. Knjiga je prvenstveno namenjena studetima Mašinskog fakulteta, kao i stručnjacima u praksi, ali i svima onima koji se bave ili koje interesuje oblast korišćenja solarne energije.

„U uvodnim poglavljima razmatrane su karakteristike, potencijal i raspoloživa energija solarnog zračenja. Zatim su prikazane osnove prenošenja toplote u elementima solarnih sistema na nivou neophodnom za razumevnje funkcionisanja elemenata solarnih termičkih sistema. Prikazane su fizičke osnove funkcionisanja, termodinamički modeli i konstrukcija osnovnih elemenata sistema: solarnih kolektora, akumulatora energije, razmenjivača toplote i dr. Razmatrane su osobenosti, karakteristike, dimenzionisanje i modeliranje solarnih termičkih sistema različitih namena. Tekst je praćen  brojnim ilustracijama, dijagramima, tabelama, fotografijama, što daje bolji uvid  i olakšava razumevanje same problematike izložene u knjizi“, navodi se, između ostalog, u predgovoru knjige.

Na Mašinskom fakultetu s velikom pažnjom prate savremene trendove u oblasti korišćenja energije iz obnovljivih izvora energije. Radi što bržeg uključivanja naše zemlje u te tokove, na fakultetu se od pre nekoliko godina izučavaju i novi nastavni predmeti: „Osnove solarnih sistema“, na trećoj godini osnovnih akademskih studija i „Solarna energija“, na drugoj godini master akademskih studija.  U tom smislu, knjiga „Solarni termički sistemi“ predstavlja značajan doprinos literaturi na srpskom jeziku iz oblasti korišćenja solarne energije.

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.