Најбоља књига МФ у 2020: Соларни термички системи

Књига „Соларни термички системи“,  аутора Милана Гојака и Неџада Рудоње, у издању Машинског факултета у Београду, добила је годишњу награду за најбољу књигу у 2020. години.

Поводом обележавања Дана Светог Саве, Машински факултет у Београду сваке године додељује награду за најбољу књигу у протеклој календарској години, чији су аутори са Машинског факултета, а издавач Машински факултет или друга издавачка кућа у земљи или иностранству.

Ове године у ужи избор за књигу године ушла су два наслова: „Соларни термички системи“ проф. др Милана Гојака и доц. др Неџада Рудоње и „Математика 1: уџбеник и збирка задатака“, групе аутора (проф. др Иван Аранђеловић, ванр. проф. др Александар Пејчев, доц. др Даворка Јандрлић, доц. др Јелена Томановић, Рада Мутавџић и Милош Вучић).

Одлуком већине чланова Научно-наставног већа Машинског факултета у Београду годишња награда за најбољу књигу у 2020. години припала је наслову “Соларни термички системи“.

Реч-две о награђеној књизи

Питања коришћења енергије и заштите животне средине постали су нарочито актуелна тема последњих деценија 20. века. Одрживи развој и промишљање будућности човечанства у жижи су интересовања и у првим деценијама 21. столећа. Сунчево, соларно зрачење, осим тога што је услов одржања живота и примарни извор свих других облика енергије на Земљи, неисцрпни је извор енергије, чијим се непосредним коришћењем не ремети равнотежа токова материје и енергије у природи.

Полазећи од ових чињеница, аутори књиге „Соларни термички ситеми“ наводе да је њихова основна намера била да на један систематичан начин дају увид у саму проблематику коришћења соларне термичке енергије. Књига је првенствено намењена студетима Машинског факултета, као и стручњацима у пракси, али и свима онима који се баве или које интересује област коришћења соларне енергије.

„У уводним поглављима разматране су карактеристике, потенцијал и расположива енергија соларног зрачења. Затим су приказане основе преношења топлоте у елементима соларних система на нивоу неопходном за разумевње функционисања елемената соларних термичких система. Приказане су физичке основе функционисања, термодинамички модели и конструкција основних елемената система: соларних колектора, акумулатора енергије, размењивача топлоте и др. Разматране су особености, карактеристике, димензионисање и моделирање соларних термичких система различитих намена. Текст је праћен  бројним илустрацијама, дијаграмима, табелама, фотографијама, што даје бољи увид  и олакшава разумевање саме проблематике изложене у књизи“, наводи се, између осталог, у предговору књиге.

На Машинском факултету с великом пажњом прате савремене трендове у области коришћења енергије из обновљивих извора енергије. Ради што бржег укључивања наше земље у те токове, на факултету се од пре неколико година изучавају и нови наставни предмети: „Основе соларних система“, на трећој години основних академских студија и „Соларна енергија“, на другој години мастер академских студија.  У том смислу, књига „Соларни термички системи“ представља значајан допринос литератури на српском језику из области коришћења соларне енергије.

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.