Stipendisti kompanije Siemens Mobility: Lepša strana srpskog koloseka

„Javnost nije dovoljno informisana o svim prednostima i mogućnostima železničkog saobraćaja. Šinska industrija i te kako ima perspektivu u Srbiji“,  poručuju Milica Stjepanović, Dragana Panić i Angelina Savić, studentkinje prve godine master studija na Katedri za šinska vozila Mašinskog fakulteta u Beogradu i budući inženjeri železničkog mašinstva. Ove mlade talentovane devojke su stipendistkinje nemačke kompanije Siemens Mobility d.o.o. Cerovac i spremne su da posle završetka studija rade na razvoju i unapređenju železnice u našoj zemlji. 

Katedra za šinska vozila Mašinskog fakulteta u Beogradu je jedina katedra u regionu sa programom usmerenim na konstrukciju, ispitivanje i održavanje šinskih vozila i jedina školuje usko stručan kadar u ovoj oblasti. Kompanija  Siemens Mobility je prepoznala naučno-obrazovni potencijal katedre i svojim programom stipendiranja pružila studentima podršku da se dalje usavršavaju kroz stručnu praksu i rad na konkretnim projektima.

Stipendija iznosi 25.000 dinara mesečno, a stipendiranje traje od 6 do 18 meseci, odnosno do završetka master studija. Posle uspešno  završenog  studijskog programa, studente očekuje potpisivanje ugovora o radu. Za buduće inženjere železničkog mašinstva to je put ka sigurnom zaposlenju i izvesnoj profesionalnoj budućnosti.

U septembru prošle godine završen je drugi, po redu, poziv kompanije Siemens Mobility za dodelu tri stipendije. Već krajem oktobra, članovi mešovite komisije su imali priliku da provere stručne sposobnosti kandidata, njihove lične osobine i spremnost za timski rad. Na stroge kriterijume Siemens-a najuspešnije su odgovorile upravo naše tri mlade sagovorice. Nedavno su dobile i rešenja o stipendiranju.

Milica Stjepanović kaže da se za železničko mašinstvo opredelila jer je uverena da železnica u Srbiji ima budućnost i da će tek da ostvari svoj društveni i privredni potencijal.

„Za ovaj smer sam se zainteresovala tokom osnovnih studija gde sam pohađala određene izborne predmete. Shvatila sam da je železničko mašinstvo oblast u kojoj mogu na najbolji način da primenim stečena znanja. S tim u vezi,  uverena sam da će mi Siemens-ov program stipendiranja, koji nudi više praktičnog rada, omogućiti sticanje neophodnih praktičnih znanja, ali i iskustvo u timskom radu. Ono što je posebno važno za nas buduće inženjere jeste činjnica da  stipendija, pored profesionalnog usavršavanja, otvara i put ka stalnom zaposlenju i izvesnijoj budućnosti“ , navodi naša sagovornica.

Kada je reč o užoj stručnoj oblasti kojom bi želela da se bavi u budućnosti, Milica kaže da se još uvek nije odlučila. „Železničko mašinstvo nudi niz zanimljivih sektora kao što su projektovanje vagona, sistemi kočenja voza, proizvodnja… Prema tome, postoji niz oblasti u kojima bih mogla da radim. Nadam se da će mi stručni predmeti tokom studija i praksa Siemens-u pomoći da donesem konačnu odluku“, kaže Milica.

Dragana Panić, takođe ne krije zadovoljstvo što je jedna od troje stipendista „Siemens Mobility“. „Ova stipendija predstavlja ne samo ulaznicu u Siemens-ov tim, nego i započinjanje karijere na najbolji mogući način“, ističe ona.

Kada je upisivala Mašinski fakultet u Beogradu, Dragana nije razmišljala o tome da će posle osnovnih studija školovanje nastaviti na Modulu za  železničko mašinstvo.  „Iskreno, nisam razmišljala o toj mogućnosti. Moje interesovanje za ovu oblast počinje od trenutka kada sam na osnovnim studijama slučajno upisala izborni predmet iz ove oblasti. Slušajući predmet saznala sam da se železnički saobraćaj u svetu poredi sa avionskim saobraćajem. Sada sam spremna da učim i dostignem nivo znanja kojim bih mogla da doprinesem razvoju domaće železnice. U tom smislu, Siemens-ova stipendija predstavlja najbolju moguću opciju za mladog inženjera“, ističe Dragana.

„Ono što je jako važno, Siemens-ov program stipendiranja nam omogućava da već tokom studija počnemo da primenjujemo i  unapređujemo stečeno znanje i budemo spremni za profesionalnu karijeru koja nas očekuje odmah posle završetka mastera“,  kaže Angelina Savić.

I ona je tokom osnovnih studija slušala izborni predmet iz oblasti šinskih vozila. Ipak, dvoumila se da li školovanje da nastavi na Modulu za železničko mašinstvo ili na Modulu za transportno inženjerstvo. Prevagnuli su pristup i posvećenost profesora  na Katedri za šinska vozila, među kojima posebno izdvaja prof. dr Jovana Tanaskovića.

„Šinska vozila su mi se svidela, prvenstveno zbog ekološkog aspekta. Šinsko vozilo je najperspektivnije vozilo u odnosu na sva druga prevozna srdstva, jer može da preveze veliki broj putnika i ogromnu količinu tereta. Iz tog razloga volela bih da se u  budućoj profesionalnoj karijeri bavim ekološkim aspektom razvoja železnice, ali sam otvorena i za sve druge oblasti“, naglašava Angelina.

Zahvaljujući donaciji kompanije Siemens Mobility d.o.o. Cerovac,  studenti master studija na Modulu za šinska vozila Mašinskog fakulteta u Beogradu od ove školske godine uče u potpuno novom ambijentu – savremenoj učionici opremljenoj neophodnim didaktičkim sredstvima i kompjuterima sa licenciranim softverom CREO. Reč je o donaciji u vrednosti od 20 hiljada evra, a sva sredstva su uložena u uređenje i opremanje učionice.

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.