ZF Serbia generalni sponzor „Drumske Strele“

Generalni sponzor prvog srpskog Formula student tima „Drumska Strela“ u naredne tri godine biće nemačka kompanija ZF Serbia. To je potvrđeno Ugovorom o sponzorstvu koji su u četvrtak potpisali, u ime kompanije ZF Serbia,  direktori Mihael Štauh i Milan Grujić i vođa tima „Drumska Strela“ Bogdan Čarapić.

Potpisivanju ugovora u Svečanoj sali Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prisustvovali su dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Radivoje Mitrović, prodekan za međunarodnu saradnju, prof. dr Predrag Elek, mentor Formula student tima „Drumska Strela“, prof. dr Marko Miloš, predstavnici kompanije ZF Serbia, Egon Morgen, menadžer Sektora za istraživanje i razvoj, Petar Petrović, menadžer Sektora za ljudske resure, kao i članovi tima „Drumska Strela“.

U svečanoj i prijateljskoj atmosferi, pristuni su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom, kao i budućom saradnjom koja, kako je istaknuto, otvara put ka ostvarenju zajedničkih ciljeva i razvoju novih mogućnosti.

“Drumska strela” je prvi srpski Formula Student tim čiji su članovi studenti Univerziteta u Beogradu. Već deset godina, ova grupa mladih zaljubljenika u formulu projektuje i izrađuje vozila kojima predstavljaju svoj univerzitet i Srbiju na prestižnim međunarodnim Formula student takmičenjima. Pored studenata Mašinskog fakulteta, tim okuplja i akademce s Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Ekonomskog, Arhitektonskog, Pravnog, Fakulteta organizacionih nauka i Vojne akademije.

Naredna sezona 2021. predstavljaće presedan u dosadašnjem radu tima, jer odmah kreću u fazu izrade isprojektovanih vozila: prve električne formule u Srbiji i devetom, po redu, trkačkom bolidu sa SUS motorom. Rok za irazdu je proleće naredne godine.

 

„Iskreno me raduje da jedna od vodećih svetskih kompanija u auto industiji ZF Serbia, prepoznala potencijal u studentima koji rade na projektu „Drumska Strela“ i da  će, uz njihovu podršku i saradnju, naša ideja o izradi prve električne formule postati realnost“, rekao je vođa tima „Drumska Strela“ Bogdan Čarapić, inače student master studija Industrijsko inženjerstvo na Mašinskom fakultetu.

Kako je naveo, ulaskom u 11-tu sezonu, posle aktivnih priprema i rada tokom pandemije Kovid 19, tim „Drumska Strela“ je kao primarni cilj sebi dao zadatak da postavi dugoročan i trajan sistem.

„Taj sistem biće fundamentalna osnova za naredne generacije, da učvrsti odnose sa spoznorima, prijateljima projekta, domovima i fakultetima čiji su studenti članovi tima. Uveren sam da ćemo na taj način stvoriti čvrst okvir da ova praktična škola za mlade sprske umove nastavi da živi i da svojim rezultatima, na najbolji način potvrđuje  status najvećeg i najboljeg studentskog projekta Beogradskog univerziteta“, rekao je Bogdan.

Dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Radivoje Mitrović je podsetio da je Mašinski fakultet dom „Drumske Strele“ od početka projekta u koji su, kako je naveo,  uključeni i studenti drugih tehničkih fakulteta Univerzitea u Beogradu.

„Veoma se ponosimo studentima, koji, kao članovi tima, na međunarodnim takmičenjima predstavljaju Srbiju i Univerzitet u Beogradu u najboljem svetlu. Projekat je veoma značajan za studente, jer imaju priliku da znanja stečena na fakultetu primene u izradi jednog realnog, ali vrlo kompleksnog proizvoda. Sada, kada se od obrazovanja očekuje da podstiče inovativnost, kreativnost i preduzetničkih duh, želimo da vrhunskim teorijskim znanjima dodamo i praktične kompetencije i tzv. „meke veštine“, koje su u svetu rada sve više tražene. Raduje me da vodeće svetske kompanije, kao što je ZF Serbia, prepoznaju fakultete tehničke grupacije kao mesto gde se obrazuju vrhunski inženjeri i što u Srbiju dolaze, ne samo sa proizvodnjom nego i sa razvojem. Upravo u tom domenu vidim prostor za dalje širenje saradnje sa kompanijom ZF Serbia“, istakao je prof. dr Radivoje  Mitrović.

ZF Friedrichshafen AG  je tehnološka kompanija koja posluje na globalnom nivou i proizvodi sisteme za putnička i komercijalna vozila kao i industrijsku tehnologiju koja omogućava uvođenje sledeće generacije mobilnosti. ZF omogućava vozilima da gledaju, razmišljaju i postupaju. U četiri tehnološka domena – upravljanje kretanjem vozila, integrisana bezbednost, automatizovana vožnja i električna mobilnost – ZF nudi sveobuhvatna rešenja kako za renomirane proizvođače vozila tako i za nove klijente koji pružaju usluge prevoza i obezbeđivanja mobilnosti. ZF omogućava elektrifikaciju različitih vrsta vozila.  Svojim proizvodima ZF doprinosi smanjenju emisija i zaštiti klime.

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.