ZF Serbia генерални спонзор „Друмске Стреле“

Генерални спонзор првог српског Формула студент тима „Друмскa Стрелa“ у наредне три године биће немачка компанија ZF Serbia. То је потврђено Уговором о спонзорству који су у четвртак потписали, у име компаније ZF Serbia,  директори Mихаел Штаух и Милан Грујић и вођа тима „Друмска Стрела“ Богдан Чарапић.

Потписивању уговора у Свечаној сали Машинског факултета Универзитета у Београду, присуствовали су декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић, продекан за међународну сарадњу, проф. др Предраг Елек, ментор Формула студент тима „Друмска Стрела“, проф. др Марко Милош, представници компаније ZF Serbia, Егон Морген, менаџер Сектора за истраживање и развој, Петар Петровић, менаџер Сектора за људске ресуре, као и чланови тима „Друмска Стрела“.

У свечаној и пријатељској атмосфери, пристуни су изразили задовољство досадашњом, као и будућом сарадњом која, како је истакнуто, отвaра пут ка остварењу заједничких циљева и развоју нових могућности.

“Друмска стрела” је први српски Формула Студент тим чији су чланови студенти Универзитета у Београду. Већ десет година, ова група младих заљубљеника у формулу пројектује и израђује возила којима представљају свој универзитет и Србију на престижним међународним Формула студент такмичењима. Поред студената Машинског факултета, тим окупља и академце с Електротехничког, Технолошко-металуршког, Економског, Архитектонског, Правног, Факултета организационих наука и Војне академије.

Наредна сезона 2021. представљаће преседан у досадашњем раду тима, јер одмах крећу у фазу израде испројектованих возила: прве електричне формуле у Србији и деветом, по реду, тркачком болиду са СУС мотором. Рок за иразду је пролеће наредне године.

 

„Искрено ме радује да једна од водећих светских компанија у ауто индустији ZF Serbia, препознала потенцијал у студентима који раде на пројекту „Друмска Стрела“ и да  ће, уз њихову подршку и сарадњу, наша идеја о изради прве електричне формуле постати реалност“, рекао је вођа тима „Друмска Стрела“ Богдан Чарапић, иначе студент мастер студија Индустријско инжењерство на Машинском факултету.

Како је навео, уласком у 11-ту сезону, после активних припрема и рада током пандемије Ковид 19, тим „Друмска Стрела“ је као примарни циљ себи дао задатак да постави дугорочан и трајан систем.

„Тај систем биће фундаментална основа за наредне генерације, да учврсти односе са спознорима, пријатељима пројекта, домовима и факултетима чији су студенти чланови тима. Уверен сам да ћемо на тај начин створити чврст оквир да ова практична школа за младе спрске умове настави да живи и да својим резултатима, на најбољи начин потврђује  статус највећег и најбољег студентског пројекта Београдског универзитета“, рекао је Богдан.

Декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић је подсетио да је Машински факултет дом „Друмске Стреле“ од почетка пројекта у који су, како је навео,  укључени и студенти других техничких факултета Универзитеа у Београду.

„Веома се поносимо студентима, који, као чланови тима, на међународним такмичењима представљају Србију и Универзитет у Београду у најбољем светлу. Пројекат је веома значајан за студенте, јер имају прилику да знања стечена на факултету примене у изради једног реалног, али врло комплексног производа. Сада, када се од образовања очекује да подстиче иновативност, креативност и предузетничких дух, желимо да врхунским теоријским знањима додамо и практичне компетенције и тзв. „меке вештине“, које су у свету рада све више тражене. Радује ме да водеће светске компаније, као што је ZF Serbia, препознају факултете техничке групације као место где се образују врхунски инжењери и што у Србију долазе, не само са производњом него и са развојем. Управо у том домену видим простор за даље ширење сарадње са компанијом ZF Serbia“, истакао је проф. др Радивоје  Митровић.

ZF Friedrichshafen AG  је технолошка компанија која послује на глобалном нивоу и производи системе за путничка и комерцијална возила као и индустријску технологију која омогућава увођење следеће генерације мобилности. ZF омогућава возилима да гледају, размишљају и поступају. У четири технолошка домена – управљање кретањем возила, интегрисана безбедност, аутоматизована вожња и електрична мобилност – ZF нуди свеобухватна решења како за реномиране произвођаче возила тако и за нове клијенте који пружају услуге превоза и обезбеђивања мобилности. ZF омогућава електрификацију различитих врста возила.  Својим производима ZF доприноси смањењу емисија и заштити климе.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.