Siemens Србија: Желимо да ширимо сарадњу са Машинским факултетом

Захваљујући донацији компаније Siemens Mobility d.o.o. Церовац,  студенти мастер студија на Модулу за шинска возила Машинског факултета у Београду од ове школске године учиће у потпуно новом амбијенту – савременој учионици опремљеној неопходним дидактичким средствима и компјутерима са лиценцираним софтвером CREO.

Реч је о донацији у вредности од 20 хиљада евра, а сва средства су уложена у уређење и опремање учионице. Радови су трајали нешто више од месец дана, а учионица је већ средином марта била у функцији. Због избијања пандемије Ковид 19 и преласка на онлајн наставу, учионица је тек сада на располагању студентима.

Делегација Siemens Mobility, коју је предводио Udo Eichlinger, генерални директор немачког Siemensа у Србији, посетила је у петак Машински факултет, где је наставницима и студентима Катедре за шинска возила и званично предала учионицу на коришћење.

Делегацију, у којој су били и финансијски директор Богдан Кравић и руководилац Инжењерског центра  Милан Ракић, угостили су декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић и наставници  Катедре за шинска возила,  проф. др Војкан Лучанин, проф. др Драган Милковић и проф. др Јован Танасковић, који је иницијатор и кородинатор сарадње за овом реномираном компанијом.

Професор Митровић се захвалио представницима Siemens-а  на вредној донацији и спремности да заједно са Машинским факулетом раде на даљем развоју Катедре за шинска возила. „Уверен са да је ова посета увод у нову фазу сарадње са Машинским факултетом“, поручио је он, напомињући да су унапређење квалитета наставе, научноистраживачког рада, привредне и међународне сарадње, главни развојни приоритети факултета.

„Последњих година Машински факултет је много тога урадио на својој трансформацији, осавремњавању наставе и прилагођавању студијских програма потребама привреде. Сада, када се од образовања очекује да подстиче иновативност, креативност и предузетнички дух младих, желимо да врхунским теоријским знањима додамо и практичне компетенције и тзв. „меке вештине“, истакао је декан Машинског факултета.

У том циљу, основан је Студентски центар изврности, чија је идеја развој  професионалних и личних вештина које нису део студијских програма али га одлично допуњују. „Управо у том домену видим простор за даље ширење сарадње Машинског факултета и компаније Siemens“, истакао је проф. Митровић. Он је позвао студенте железничког машинства да оформе тим и придруже се колегама који у оквиру тог центра већ раде на пројектима развоја и израде тркачких болида, енергетски ефикасних пловила, беспилотних летелица, аутономних робота и иновативних производа у области биомедицинског инжењерства.

Господин Eichlinger је изразио задовољство што му се пружила прилика да посети Машински факултет и Катедру за шинска возила са којом, како је навео, Siemens успешно сарађује већ дуги низ година.  „Наша компанија је заинтересована за даље унапређење и ширење те сарадње, јер без Машинског факултета и других научних институција наша компанија не би могла да се развија“, рекао  је генерални директор Siemens Србија. Он је најавио нове развојне пројекте у области шинских возила и Индустрије 4.0, на којима ће радити заједно са истраживачима Катедре за шинска возила.

Катедра за шинска возила Машинског факултета у Београду је једина катедра у региону са програмом усмереним на конструкцију, испитивање и одржавање шинских возила која партнерима из привреде може да понуди уско стручан кадар у овој области. То је управо био један од главних мотива за успостављање сарадње компаније Siemens са Машинским факултетом.

„Ми у Siemens Mobility, посебно у инжењерском центру, увек смо у потрази за младим талентима и квалитетним инжењерима. Зато смо спремни и да уложимо у њихов развој. С обзиром, да се бавимо производњом железничке опреме сасвим је природно да потражимо помоћ од Катедре за шинска возила“,  рекао је руководилац Инжењерског центра у тој компанији, господин Милан Ракић.  Он је подсетио да је почетком прошле године потписан и Уговор о научноистраживачкој и пословно-техничкој сарадњи. Тиме је отворен пут, даљем усавршавњу студената. „Кроз наш програм стипендирања и стручих пракси, студенти имају прилику не само да се стручно усавршавају у области железничког машинства, него и да по завршетку студија започну професионалну каријеру у нашој компанији“, нагласио је господин Ракић.

То нам је потврдила и Милица Јовановић, студент друге, завршне године мастер студија и један од Siemens-ових стипендиста, која ускоро започиње свој професионални пут у овој компанији. . „Велика је прилика за младог инжењера што после дипломирања може да настави свој развој у једној тако великој компанији као што је Siemens и да својим знањем и жељом допринесе унапређењу тог система“ истакла је Милица.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.