Nova školska godina na Modulu za šinska vozila u novom ambijentu

Studenti master studija na Modulu za šinska vozila Mašinskog fakulteta u Beogradu, od ove školske godine sticaće neophodna inženjerska znanja u potupno novom ambijentu  – moderno opremljenoj učionici svim neophodnim didaktičkim sredstvima i kompjuterima sa licenciranim softverom CREO. Zahvaljujući donaciji kompanije Siemens Mobility d.o.o. Cerovac, budući inženjeri imaju priliku da svoja teorijska znanja primenjuju i kroz praktičan rad u savremeno opremljenoj laboratoriji.

„Reč je o donaciji u vrednosti od 20 hiljada evra. Sva sredstva su uložena u opremanje učionice i računarsku opremu. Radovi su počeli početkom februara ove godine, a učionica je bila spremna za nastavu već sredinom marta. Međutim, zbog izbijanja pandemije Kovid 19 i prelaska na onlajn nastavu, učionica i oprema su tek sada na raspolaganju studentima“, istakao je van. prof. dr Jovan Tanasković, koji ispred Mašinskog fakulteta i Katedre za šinska vozila blisko sarađuje sa kompanijom  Siemens Mobility d.o.o.

Katedra za šinska vozila Mašinskog fakulteta u Beogradu je jedina katedra u regionu sa programom usmerenim na konstrukciju, ispitivanje i održavanje šinskih vozila koja partnerima iz privrede može da ponudi usko stručan kadar u ovoj oblasti. Ova katedra neguje dugogodišnju veoma uspešnu saradnju sa kompanijom Siemens Mobility d.o.o.  Cerovac.

Početkom prošle godine potpisan je i Ugovor o naučnoistraživačkoj i poslovno-tehničkoj saradnji. Time je otvoren put, ne samo daljem razvoju katedre, nego i usavršavanju  studenata kroz stručnu praksu i stipendiranje, koje traje od 6 do 18 meseci. Stipendije iznose 25 hiljada dinara, a pored toga, stipendisti tokom obavezne stručne prakse imaju i plaćen smeštaj i ishranu.

„Kroz program stipendiranja i stručnih praksi kompanije Siemens Mobility naši studenti imaju priliku, ne samo  da se dalje usavršavaju u oblasti železničkog saobraćaja, nego i da po završetku studija u ovoj kompaniji započnu i svoju profesinalnu karijeru“, naveo je naš sagovornik.

Prvi poziv za dodelu stipendija raspisan je u avgustu prošle godine, a troje stipendista, koji su prošli i obaveznu stručnu praksu, upravo završavaju studije i krajem oktobra počinju da rade u pogonima Siemens Mobility-ja u Cerovcu.  Početkom septembra je završen i drugi poziv za dodelu tri nove stipendij. Ko, od ukupno pet prijavljenih kandidata, ispunjava potrebne usloveznaće se posle 20. oktobra, za kada su zakazani intervjui sa budućim stipendistima. Intervjue će voditi mešovita stručna komisija koja će propitivati ne samo stručne sposobnosti kandidata, nego i njihove lične osobine i spremenost za timski rad.

„Zahvaljujući saradnji sa kompanijom Siemens Mobility, prvenstveno njihovoj podršci unapređenju nastave na Katedri za šinska vozila, poslednjih godina raste interesovanje mladih za ovu oblast mašinskog inženjerstva. O tome najbolje govori podatak da je ove godine znatno veći broj studenata izrazio želju da školovanje nastavi na Modulu za šinska vozila i iskreno se nadam da ćemo preći predviđenu kvotu od osam studenata“, zaključio je prof. Tanasković.

U novoopremljenoj  učionici zatekli smo i novu generaciju studenata koji su već upisali master i ispunili svoju želju da se dalje usavršavaju u oblasti železničkog mašinstva. Među brojnim kolegama je i nekoliko koleginica. To je takođe pozitivna promena na Modulu za šinska vozila.

Stepanović Milica kaže da se za železničko mašistvo opredelila jer je uverena da taj smer ima budućnost u Srbiji i da će tek da ostvari svoj  svoj društveni i privredni potencijal.  „Ovaj smer, otvara put daljem profesionalnom razvoju, ne  samo zbog toga što nudi vrhunska teorijska znanja, nego i zato što sada imamo uslove da ta znanja primenimo i kroz praktičan rad“ navela je, između ostalog, Milica.

Njen kolega, Jovan Gavrilović, odlučio je da školovanje nastavi na Modulu za šinska vozila, jer je tokom osnovnih studija slušao nekoliko izbornih predmeta iz ove oblasti i mnogo mu se dopalo kako studijski program funkcioniše. „ Prvenstveno mi se svidelo to što modul pohađa mala grupa i što su profesori veoma posvećeni radu sa studentima. Smer je perspektivan i otvara put,  ne samo profesionalnom usavršavanju, nego i sigurnoj profesionalnoj karijeri. Tome u velikoj meri doprinosi saradnja Katedre za šinska vozila i kompanije Siemens Mobility koja kroz program stipendiranja i stručne prakse otvara put i sugurnom zaposlenju posle diplomiranja“,  zaključio je Jovan.

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.